Este o reteta care se poate gati in post, dar nu numai, ciupercile inlocuind cu succes carnea.
Vom face o reteta foarte simpla, mai mult dietetica ( fara prajit ) cu ingrediente naturale ( lasand gustul natural al legumelor…fara adaos de condimente din comert ).
Ingrediente ciupeci taranesti
1 kg ciupeci proaspete Champignon ( sau un alt soi de ciuperci )
1 ceapa alba potrivita
3-4 catei usturoi
1/2 dovlecel verde ( tanar, cu coaja subtire )
200 ml vin alb sec
30 ml ulei
1/2 legatura marar ( compatibil cu ciupercile )
sare, piper
Cum se fac ciupercile taranesti
Ciupercile se vor curata de codite ( pielita se va lasa … datorita aportului de vitamine pe care o contine ), apoi se vor taia in felii subtiri.
Intr-o tigaie de teflon se va pune la inabusit in putina apa si ulei, ceapa curatata si tocata marunt ( cca 10 minute ).
Dupa ce s-a inmuiat bine ceapa, se vor adauga ciupercile, dovlecelul ( care va ingrosa sosul format, inlocuind faina ) taiat in bucati potrivite si usturoiul taiat feliute subtiri.
Cratita se va acoperi cu un capac, lasand sa fiarba totul inabusit la foc domol cca 20-25 minute.
Peste sosul rezultat se va adauga vinul alb, sarea si piperul, lasand mancarea sa mai fiarba inca 5 minute ( fara capac, atat cat se vor combina aroma ingredientelor).
La sfarsit, cand mancarea este gata si focul inchis, se va pune verdeata tocata fin ( mararul ).
Ciupercile taranesti se vor servi cu mamaliguta calda si cu mujdei de usturoi ( optional ).
POFTA BUNA !!