Cod la cuptor cu sos Copy

Codul este un peste cu carne alba, ferma, frageda cu putine grasimi si accesibil oricarui buzunar.

Se poate gati prajit ( nu este recomandat, dar depinde de gustul fiecaruia ), fiert, la cuptor, la abur sau gratar.

Vom gati ca intotdeauna retete accesibile si ca timp, pret si gust.

Pregatim o reteta de cod la cuptor pe care am incercat s-o imbunatatim ( folosind si legume alaturi de peste ).

Ingrediente cod la cuptor cu sos

6-7 file cod ( sa fie mai groase deoarece cele subtiri se topesc la cuptor )

2 cepe mari

1/2 ardei gras

1 lingura boia ardei dulce ( ptr uns fileul de peste )

50 g unt+ 1 lingura ulei vegetal ( ptr sotat legumele )

3 catei usturoi

200 ml vin alb demisec

4-5 linguri zeama de lamaie

sare, piper

Pentru sos

50 g unt

1 lamaie ( zeama )

50 ml vin alb demisec

10 boabe capere de la borcan

1 lingura faina alba

sare, piper

1/2 legatura patrunjel proaspat ( ptr decor )

Cum facem cod la cuptor cu sos

Pentru inceput vom pregati fileurile de cod, pe care le vom lasa la dezghetat, apoi usca cu prosop de bucatarie absorbant si asezonate cu sare, piper si boia dulce de ardei.

Ceapa o curatam, spalam si taia solzisori, dupa care o vom sota intr-o tigaie de teflon unde am pus in prealabil untul si uleiul la incalzit ( nu la incins ) cca 3 minute.

Ardeiul pe care l-am curatat de seminte, cotor si spalat, il adaugam peste ceapa taiat julien ( lasat la sotat ptr cca 2 minute ).

Legumele sotate le vom scoate intr-un bol in asteptare.

Intre timp  pregatim un vas Jena, uns cu unt bine, asezam legumele sotate si fileurile de cod asezonate.

Adaugam vinul alb demisec, cateva linguri de zeama de lamaie, usturoiul tocat fin si dam vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 20 minute ( timp scurt deoarece fileul de cod se gateste foarte repede in cuptor ).

In tigaia in care am sotat legumele, mai adaugam 50 g unt la incins, lingura de faina ( nu lasata ptr a se praji ) desfacuta imediat cu vinul alb si zeama de lamaie, amestecand energic cu un tel pana se va forma un sos fluid ( nu vascos ) cca 10 minute.

Pentru un gust mai bun si aspect, adaugam in sos si cateva boabe de capere de la borcan spre final.

Se va forma astfel un sos foarte gustos si aromat, numai bun de a fi alaturi de un file de cod la cuptor.

Dupa ce pestele s-a patruns bine la cuptor, il vom scoate pe un platou alaturi de legume.

In momentul cand va fi servit se va pune peste el cateva linguri din sosul de lamaie si unt, decorat cu patrunjel proaspat tocat fin.

Cine va dori si dupa preferinta si imaginatie, acest cod la cuptor cu sos merge foarte bine alaturi de orez, cartofi natur etc…

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto