Toamna nu poate sa treaca, iar in camara pe rafturi sa nu avem si borcane cu compot de struguri !
Compotul din struguri se face numai din soiuri de masa, cu pielita tare, parfumati, fara seminte multe ( dar recomandarea este de a lasa samburii, deoarece contin antioxidanti, vitamine, benefice pentru organism) si, normal, folosind reteta autentica de la bunici.
La alegere, se poate face dietetic ( pentru persoane diabetice, obeze, folosindu-se indulcitori ca: fructoza, stevie, zaharina ) sau cu sirop de zahar.
Vom face compot din struguri pentru iarna, folosind metoda cea mai simpla ( cu fructele in borcan, zahar, apa ), apoi capsate, sterilizate, deoarece este si cea mai rapida.
Ingrediente compot struguri
1 kg struguri chassela ( muscat de Hamburg, Afiz-Ali etc…. )
zahar ( ptr borcane de 720 g -3 linguri; ptr borcane de 375 grame -2 linguri )
apa ( cate borcane vom folosi )
borcane ( fie de 720 g sau de 375 g )
Cum se face compot de struguri
Sunt 2 metode de a face compot din struguri pentru iarna (sau din orice fel de fructe):
- Prima metoda: fructe se spala, se pun in borcane, apoi punem apa ca sa masuram de cata evem nevoie pentru sirop. Dupa care apa se va rasturna intr-o oala, apoi este adaugat zaharul ( ptr borcane de 720 g-3 linguri zahar; ptr borcane de 375 g -2 linguri de zahar).
Se lasa siropul sa dea intr-un clocot, pana se topeste zaharul, racit si pus in borcanele cu fructe, capsat si sterilizat pentru 30 minute ( din momentul cand apa incepe sa fiarba )
- A doua metoda, pe care o vom folosi la aceasta reteta: Curatam bobitele de struguri de pe ciorchine, le spalam bine, le punem in borcanele curate ( fie de 720 g, sau 375 g ) deja pregatite ( 3/4 din capacitatea borcanului, sau daca dorim sa avem zeama mai multa, vom umple borcanul doar la jumatate cu bobite de struguri).
Adaugam zaharul, apa ( cu un deget mai jos de gura borcanului ), le capsam si sunt puse la fiert intr-o oala destul de incapatoare pentru mai multe borcane, timp de 30-35 minute din momentul cand apa din oala incepe sa fiarba.
Se vor lasa borcanele sa se raceasca in oala, apoi se scot, se sterg de apa cu un prosop absorbant, sunt etichetate si puse la racoare pe raft in camara.
Daca sterilizarea s-a facut bine, aceste borcane de compot din orice fruct, pot rezista si 3 ani in camara la racoare ( fara lumina soarelui ).
Trucuri si idei
La fel de bine putem face un compot de struguri doar ca sa il folosim ca un desert dupa o masa principala: alegem un soi de struguri parfumat ( muscat deHamburg ), pregatim un sirop de zahar, punem bobitele de struguri la fiert ( cca 10 minute) apoi il racim si-l servim in cupe.
Atunci cand fructele folosite la compot nu sunt destul de parfumate, putem imbunatati gustul folosind arome: vanilie, ghimbir, cardamon, anason etc..
POFTA BUNA !!