Conopida cu orez

Este o reteta usoara atat pentru digestie, mai ales pentru persoanele cu afectiuni care nu pot consuma mancaruri grase, cat si petru cele sanatoase.

Pentru cei mici este indicata aceasta mancare deoarece contine legume cu proprietati insemnate si vitamine pe care ei nu le vor sa le consume sub alta stare.

Este un preparat de vara care se poate consuma fierbinte dar si rece ca un pachetel la serviciu.

Ingrediente conopida cu orez

1 conopida ( sa fie alba, fara pete negre )

1 dovlecel ( sa fie verde si tanar )

250 g orez bob rotund

1 l supa de legume sau apa ( ptr fiert orezul )

1 ceapa

100 g parmezan

20 g unt

sare, piper

1/2 legatura patrunjel

Cum se face conopida cu orez

Conopida se va desface in buchetele mici, se spala sub jet de apa, apoi este pusa intr-un bol cu apa, sare si zeama de lamaie pentru a se elimina eventualii gandacei aflati printre buchetele ( zeama de lamaie ii mentine culoarea alba ).

Intr-o cratita cu fund dublu ( pentru a proteja ingredientele sa nu se lipeasca de cratita ), punem uleiul la incins, adaugand ceapa tocata marunt si lasata la calit atat cat va deveni translucida.

Dovlecelul il spalam il dam pe razatoarea mare, apoi stors bine cu mana si adaugat peste ceapa, amestecand cu o spatula, pentru a se gati impreuna.

Adaugam orezul spalat si supa de legume, lasand sa fiarba impreuna cu ceapa si dovlecelul pentru 30 minute, pana va scadea lichidul si orezul va avea bobul moale la gustat.

Buchetelele de conopida pe care le-am fiert  intr-o oala cu apa si sare timp de 15 minute ( nu mult pentru a nu se sfarama ci sa fie vizibile in orez ), le adaugam in orez aproape de final.

Asezonam cu sare, piper dupa gust.

Pentru un gust si aspect mai cremos al orezului, adaugam cubul de unt si parmezanul ras, amestecand usor cu o  spatula, apoi dam cratita in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 15 minute ( sa mai scada din lichid ).

Conopida cu orez se va servi fierbinte pe farfurii intinse, decorate cu patrunjel proaspat tocat, alaturi de o garnitura de salata verde.

 

POFTA BUNA !!!!

Sursa foto