Conopida cu sos de legume si cu branza parmezan este un preparat perfect, delicios, usor de gatit, pentru o cina din cursul saptamanii. Atat untul cat si branza din aceasta reteta sunt optionale, putand renunta la ele daca vrem sa tinem post.
Atat conopida cat si alte legume gatite in diferite moduri, vor fi indragite pana la urma si de membrii cei mici din familie,…. care de obicei ” fug” de ele.
Ingrediente conopida cu sos de legume
1 conopida cca 1kg ( alba si fara pete negre )
1 ceapa
5-6 ciuperci proaspete
50 g unt + 2 linguri ulei vegetal ( ptr sotat legume )
2 rosii mari coapte
1 ardei gras verde
2 catei usturoi
100 g parmezan ras ( sau 100 g cascaval de consistenta tare )
3 linguri pesmet ( tapetat fundul vasului ptr cuptor )+un cub unt ( ptr uns forma )
50 ml vin alb
sare, piper
Cum se face conopida cu sos de legume
Conopida se va curata de frunze si desface in buchetele mici, apoi se va tine cca 30 minute intr-un vas cu apa rece cu un praf de sare si o lingura de otet sau cu zeama de lamaie ( pentru a se elimina eventuali viermisori existenti printre buchetele de conopida ).
Intr-o oala cu apa fierbinte ( cca 1,5 l ) adaugam buchetele de conopida sa fiarba doar cca 10 minute ( cat se va inmuia putin ).
Intre timp se va pregati sosul de legume.
Intr-o tigaie de teflon se va pune untul impreuna cu uleiul la incins, va fi adaugata ceapa taiata marunt ( lasata la calit doar cat va deveni translucida ). Punem apoi si ciupercile taiate in cuburi potrivit de mari( cca 10-12 minute ), amestecandu-se in mod constand cu o spatula.
Dupa ce lichidul lasat de ciuperci a mai scazut, se va adauga si ardeiul gras curatat de seminte si taiat in bucati mari ( pentru a fi vizibile in preparat ) la calit pentru cca 3-4 minute.
Rosiile curate de pielita ( oparite cca 4-5 secunde in apa clocotita ) se vor taia si ele in cuburi mici care sunt adaugate peste restul de legume din tigaie.
Sosul se va lasa sa fiarba la foc domol pana se va ingrosa ( 10-15 minute )
Spre final, se va asezona cu sare, piper,vinul alb si cu usturoiul taiat feliute ( pentru aroma ).
Intr-un vas Jena rotund ( diametrul de 24 cm ) uns cu unt si tapetat cu pesmet se va rasturna sosul de legume si cu buchetelele de conopida deasupra.
Parmezanul ras sau cascavalul ( de consistenta tare ) se va imprastia peste conopida.
Vasul se va da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 10-15 minute ( cat sa prinda o crusta maronie … usor gratinata ).
Conopida cu legume se va servi fierbinte ca atare sau alaturi ca si o garnitura langa o friptura de orice fel sau un peste alb.
POFTA BUNA !!!