In ultima vreme, crevetii au ajuns sa fie din cele mai cautate fructe de mare, gatiti cu sos de unt si lamaie, in supe etc…
Vom face o combinatie de ingrediente, cu un sos de legume simplu si usor, cu o garnitura de conopida fiarta ( inlocuind orezul fiert ), care vor da un gust savuros crevetilor gatiti.
Ingrediente conopida cu sos de legume si creveti
1 conopida potrivita ( sa fie alba fara pete negre )
500 g creveti decorticati
1 ceapa potrivita( ptr sos )
1 morcov ( ptr sos )
100 ml smantana de gatit( ptr sos )
2 linguri sos soia
4-5 catei usturoi
1/2 lamaie ( zeama )
1/2 legatura patrunjel (decor )
2-3 linguri ulei vegetal+ 1 lingura de unt
sare, piper
Cum se face conopida cu sos de legume si creveti
Crevetii decorticati spalati si scursi, se vor pune la prajit intr-un Wok ( sau o tigaie de teflon cu pereti inalti ) cu uleiul incalzit si 1 lingura de unt, pentru cca 3-4 minute, intorcandu-se pe ambele parti cu o paleta ( totul se va gati la foc iute ).
Aproape de final se va adauga: usturoiul pisat, sosul de soia, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.
Crevetii gatiti se vor transfera intr-un vas separat in asteptare, iar in acelasi wok se va face un sos de legume din: ceapa taiata marunt, morcov dat pe razatoarea mare, smantana, gatite la foc moale pentru cca 5-10 minute.
Pentru un sos fin, amestecul se va pune la mixat in blender pentru 2-3 secunde, asezonat cu sare si piper dupa gust ( nu prea mult, deoarece si crevetii au fost asezonati ulterior ).
Conopida desfacuta in buchetele mici, se va pune la fiert in apa clocotita cu un praf de sare si 2 linguri de zeama de lamaie, pentru cca 10 minute ( nu mult ci doar sa ramana al-dente ).
Conopida se va scurge si aseza pe farfuria in care se vor servi crevetii impreuna cu sosul de legume.
Pentru aspect apetisant, preparatul gatit va fi decorat cu patrunjel proaspat tocat fin.
POFTA BUNA !!