Cornuletele facute cu smantana si umplute cu rahat sau nuca macinata amestecata cu gem de prune, sunt printre preferatele noastre inca de cand eram mici.
In mod traditional, cornuletele de salon nu lipsesc de pe masa noastra in perioada Craciunului sau a Revelionului. Aluatul lor pufos se topeste in gura, iar rahatul plin de arome le dau un gust minunat.
Ingrediente pentru cornulete de salon
1 cana de smantana ( 250 g )
1 cana ulei ( 250 g ) sau unt nesarat ( optional …250 g ) sau grasime de porc
1 ou
1 cub de drojdie cat o nuca + 3 linguri lapte ( ptr a se dizolva drojdia)
300 g rahat aromat cu culori diferite
200 g nuca macinata+ 1 borcan gem de prune ( optional )
un praf de sare
200 g zahar pudra cu aroma de vanilie ( ptr tavalit cornulete )
Cum se fac cornulete de salon
Intr-un vas adanc se va pune cubul de drojdie care se va dizolva cu 2-3 linguri de lapte caldut.
Peste drojdie se vor adauga restul de ingrediente ( acestea sa fie la temperatura camerei ): smantana, uleiul, oul intreg, praful de sare, amestecandu-se pentru inceput cu un tel pana la omogenizare completa.
Faina se va adauga atat cat va fi necesara pentru obtinere unui aluat nu prea tare, ci elastic.
Aluatul se va framanta bine cu mana ( pana la incorporarea perfecta a fainii ).
Vasul in care se afla aluatul obtinut, se va acoperi cu un prosop curat si lasat la temperatura camerei, pentru cca 30 minute ( pentru a creste si drojdia sa activeze bine ).
Aluatul se va imparti in 4 parti egale, apoi fiecare parte se va intinde ( sa fie rotund, ca o forma rotunda de pizza) cu un sucitor pe un blat de lucru, tapetat bine cu faina.
Fiecare parte de aluat intins sub forma rotunda, se va taia in triunghiuri, astfel incat sa existe o latura mai lata spre exterior si mai ingusta spre centru.
Daca se vor dori cornulete umplute cu rahat aromat, acesta se va taia in bucati mici, puse la capatul mai lat, apoi rulate spre exterior ( spre partea ingusta), cat mai stranse, sa capete forma de cornulet.
Optional: o parte din cornulete se pot umple cu nuca macinata amestecata cu gem de prune si o picatura de rom, amestecate intr-un bol.
In tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt, sau lasata ca atare ( deoarece cornuletele sunt destul de grase ), se vor pune cornuletele unele langa altele si date in cuptorul preincalzit la 190 grade, pana ce se vor rumeni usor ( nu prea mult, ci doar sa capete o culoare alb-galbuie ).
Dupa coacere, cornuletele se vor scoate si pudra imediat cu zaharul pudra cu aroma de vanilie ( deoarece zaharul se va prinde mai bine de cornulete ).
Odata pudrate, cornuletele se vor aseza pe un platou, si lasate la racit, apoi servite.
Avantajul la aceste cornulete este faptul ca:, vor ramane fragede cel putin 3-4 zile ( fiind mult mai bune cu cat vor sta ).
POFTA BUNA !!