Cornulete insiropate trase prin nuca de cocos

Cornulete insiropate cu nuca de cocos

Cum se fac cornulete insiropate

Pentru inceput se va dizolva drojdia proaspata: intr-o cescuta se va pune drojdia cu putin lapte caldut, amestecandu-se cu o furculita si lasata cca 1 minut  ( nu se va dizolva cu sare si zahar, deoarece ii va taia din fermenti ).

Intr-un castron incapator se vor  amesteca pentru inceput ingredientele uscate: faina alba, sarea, zaharul, apoi cele umede: drojdia dizolvata, laptele caldut amestecat cu oul batut, uleiul, amestecandu-se cu mana pana se va obtine un aluat elastic.

Dupa ce aluatul a fost bine framantat se va imparti in doua parti: in prima parte  se va pune 2 linguri de cacao dizolvata in putina apa calduta, apoi se va framanta din nou pana se va obtine un aluat bine amestecat cu cacao ( un aluat maro ), urmand a se lasa la dospit ambele aluaturi puse in castroane separate acoperite cu un servet curat langa o sursa de caldura ( la temperatura camerei daca este vara sau langa cuptorul aragazului, daca afara temperatura este scazuta ).

Cand aluaturile  au crescut suficient, se vor imparti in 10-12 bucati ( gramajoare ), apoi intinse rotund ( dand forma unei farfurii intinse mica) atat foaia alba si cea maro.

Peste foaia maro se va pune foaia alba, presandu-se cu ajutorul sucitorului, apoi impartita in triunghiuri egale si umplute fiecare cu rahat/miez de nuca macinat amestecat cu zahar tos/ gem de prune la capatul mai lat ( cate un cubulet de rahat sau o lingurita din amestec nuca/ gem prune ),  rulandu-se  pana la varful ascutit al triunghiului si puse in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt.

La fel se va proceda si cu restul de aluat.

Tava se va da in cuptorul preincalzit la 180 g pentru cca 25-30 minute ( pana vor devenii aurii ).

Intre timp, intr-un recipient larg la gura ( care se va folosi ptr insiroparea cornuletelor ) se va face un sirop din : apa, zahar si margarina, care se va da intr-un clocot ( pana se va topi bine zaharul ), apoi lasat in asteptare.

Cornuletele scoase din cuptor, lasate la odihnit cca 5-8 minute pe un gratar, se vor baga in  siropul caldut pret de cateva secunde(2-3 )  si  tavalite prin nuca de cocos/nuca macinata aflata intr-un castron in apropiere.

Pe un platou se vor aseza cornuletele delicioase, insiropate si tavalite, servite apoi ca un desert dupa o masa principala sau la un ceai de dupa amiaza ( ceaiul de la ora 5 ).

SAVURARE PLACUTA !!