Si pentru ca, marea sarbatoare de Paste ne bate la usa cat de curand, pentru majoritatea romanilor de acasa si de pretutindeni, pe masa nu poate lipsi friptura de miel.
Este o mancare traditionala cu specific romanesc, gatita dupa traditia fiecarei regiune, in multe feluri, dupa gust.
Carnea de miel fiind considerata foarte sanatoasa, dar consumata in limite moderate, se poate gati si in afara zilelor sarbatorilor pascale.
Ingrediente costite de miel in sos marinat
10-12 costite de miel (antricot de miel)
2-3 frunze de salvie (pentru cuptor)
Ingrediente pentru marinata costitelor de miel
1 ceapa rosie
1 frunza dafin
50 ml ulei de masline
1 cana vin rosu+ 1 cana vin alb
3 linguri zeama de lamaie
1 lingura miere de albine
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita rozmarin
cateva boabe de piper
sare
Cum se pregateste marinata pentru costite miel
Intr-un castron adanc cu pereti largi, se vor adauga condimentele de mai sus: ceapa curatata si taiata solzisori, usturoiul curatat si lasat intreg, mierea de albine topita, zeama de lamaie, vinul alb si rosu, cimbrul uscat si rozmarinul, boabele de piper, uleiul de masline, amestecandu-le cu un tel pana la omogenizarea completa a ingredientelor.
Cum se fac costite de miel in sos marinat
Costitele de miel sau cotletele de miel, se vor pregati, adica se vor curata de pielita (daca aceasta va exista , iar grasimea ar fi indicat a fi lasata pe carne, deoarece va da o savoare deosebita la cuptor cand se va topi).
In amestecul marinat deja pregatit se vor pune costitele sau antricoatele de miel, pregatite in prealabil, amestecandu-le cu mana, pana vor fi acoperite in intregime in amestecul marinat.
Vasul se va acoperi cu o folie de aluminiu, bagat la rece in frigider pentru cca 10 ore (asa ar fi indicat, dar daca ne “grabim” sa savuram mai repede o friptura de miel, aceasta poate sta in amestecul marinat de seara, iar a doua zi se poate gati), intorcandu-le din cand in cand, pentru a-si lua aromele pe toate partile.
In tava mare de la aragaz, se vor aseza costitele de miel sau antricoatele impreuna cu jumatate din zeama de la amestecul marinat (cu tot cu condimente) si frunzele proaspete de salvie.
Tava se va acoperi cu o folie de aluminiu pentru inceput (pentru a se gati carnea inabusit si a se fragezi mai bine), apoi introdusa in cuptorul preincalzit la 160 grade (foc domol) pentru cca 1-2 ore (avand grija sa fie controlata friptura si adaugata zeama din amestecul marinat daca sosul a scazut prea mult…. numai daca va fi necesar).
Aproape de final, folia de aluminiu se va indeparta pentru a face carnea o crusta de rumen.
Costitele de miel sau antricoatele de miel, se vor servi calde cu o garnitura de orez fiert, cu sparanghel fiert si sotat, impreuna cu sosul format din tava, iar optional, se poate adauga deasupra lor si un sos de patrunjel verde proaspat, mixat in blender cu putin ulei de masline si 1-2 catei de usturoi.
Trucuri si idei
Costitele de miel sau antricoatele de miel (pulpa de miel sau carne macra de miel) in sos marinat, se pot gati la fel de bine pe un gratar cu jar afara in curte.
POFTA BUNA !!