Cozi de homar si sushi cu somon

Va propun o reteta mixta de cozi de homar si sushi cu somon, care se potriveste foarte bine la o cina sau un  moment special, alaturi de o sampanie sau vin alb sec. Este de complexitate redusa si se poate pregati acasa si garantez gustul si aprecierea partenerului 🙂

Ingrediente pentru  cozi de homar si sushi cu somon

doua cozi mari de homar
2-3 catei de usturoi in coaja
un cubulet unt
20 ml vin alb sec
o rosie taiata in doua
50 grame orez japonez (special pentru sushi)
2 linguri otet de orez
jumatate lingurita de zahar
60 grame file somon proaspat
2-3 felii ardei iute
o lamaie
50 ml sos de soia sau teriyaki
2-3 linguri ulei extravirgin
cateva fire de patrunjel tocat
sare, piper negru dupa gust

Cum se face sushi cu somon

Orezul se spala si se lasa la inmuiat pentru aproximativ 30 de minute.

Se pune apa la fiert,  se adauga o lingura de ulei de masline, un praf de sare si orezul inainte ca apa sa ajunga la punctual de fierbere si se lasa la inabusit pentru aproximativ 15 minute. Dupa ce orezul este fiert se lasa la racit, acoperit cu capacul

Intre timp otetul, zaharul si sarea se pun la foc mic pana se dizolva.

Dressingul se adauga peste orez si se amesteca usor cu o lingura de lemn pana se incorporeaza. Orezul trebuie sa fie usor lipicios.

Intre tip taiati somonul pentru sushi in felii suptiri de 4-5 centimetri in lungime si 2-3 in latime.

Se ia orez cat incape in causul palmei, se strange in mana ca sa se dea forma de rulou.Tot timpul mainile sa fie umede(sa aveti un bol cu apa la indemana).

Se pune felia de somon in palma, se adauga ruloul de orez peste si se strange usor, repetand pana se optin 8-10 bucati de sushi cu somon. Se aseaza pe doua farfurii intinse si se trece la pregatirea cozilor de homar.

 

Cozile de homar sunt pregatite in doua feluri :

1.Se taie coada de homar pe din doua pe lungime. Se incinge o tigaie tip grill si se pun cozile de homar dupa ce au fost unse cu ulei de masline, zeama de lamaie si un praf de sare. Se frig pe ambele parti cate 2-3 minute pana se inrosesc.

 

 

2. Se pune la incins o tigaie cu o lingura de ulei de masline, un cub de unt, doi trei catei de usturoi in coaja striviti usor. Se adauga rosia taiata in doua, feliile de ardei iute si  jumatatea de lamaie, asezata cu partea taiata in jos.Se pune vinul, un praf de sare si piper si se lasa la foc mediu pentru inca doua minute. Coada de homar taiata in doua se pune in tigaie, se stropeste cu zeama de la lamaia din tigaie, si se frig pe ambele parti cate doua minute.

 

 

Se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat , amestecand usor ingredientele si intorcand pe ambele parti cozile de homar pentru a absorbi cat mai mult din sosul obtinut.

Cozile de homar preparate in cele doua variante impreuna cu rosiile se aranjeaza pe farfuriile cu sushi. Sushi cu somon se serveste impreuna cu sosul de soia iar cozile de homar impreuna cu roshiile coapte, usturoiul si sosul ramas in tigaie.