Cozonac ca la bunica

Cozonac sfaturi de la bunica

Cozonacul bunici !!! bine zis!…. si “spaima” multor gospodine care cu greu vor sa incerce aceasta reteta, de loc complicata,  doar respectati anumiti pasi si rezultatul va fi  pe masura.

Metode si cantitati folosite pentru pregatirea unui cozonac sunt diverse, dar vom face o reteta obisnuita pe care bunicile noastre o practicau.

Secrete pentru reusita cozonacilor:

  • Toate operatiile pentru prepararea cozonacilor se fac la cald si ferit de curent rece.
  • Cantitatile de ingrediente folosite, trbuiesc cantarite.
  • Faina trebuie sa fie de calitate si foarte uscata.
  • Drojdia si ouale trebuiesc sa fie foarte proaspete.
  • Untul sau margarina folosita trebuie sa fie moale.
  • Maiaua trebuie acoperita cu un servet curat.
  • Pentru a se obtine o culoare galbuie a cozonacului, galbenusurile trebuiesc frecate cu sare cu cel putin 2 ore inainte
  • Cozonacii nu tebuiesc lasati prea mult la crescut in forma, deoarece fermentatia depaseste o anumita limita (doar cca 30 minute la crescut).
  • Pentru un luciu frumos al cozonacilor, acestia se vor unge cu ou batut cu putin zahar, de cel putin 2 ori (odata la crescut in tava si odata cand vor fi bagati la cuptor).
  • Cuptorul nu trebuie sa aiba focul mare in timpul coacerii, acesta se va preincalzi la inceput cu flaca mare, apoi redusa in momentul coacerii.
  • Dupa coacere, cozonacii se vor pune pe un blat de lemn si lasati la caldura, nu in mediu rece (deoarece se vor cruzi).

 

Ingrediente cozonaci ca la bunica (pentru 2 cozonaci)

1 kg faina alba de calitate

4 oua

1/2 l lapte (mai mult sau mai putin..)

1 cana zahar

75 g drojdie (un cub)

200 ml ulei de floarea soarelui (mai mult sau mai putin, atat cat va deveni un aluat elastic si nelipicios de maini la final de framantat)

1 lingurita sare

mirodenii dupa gust (coaja de portocala, lamaie cate 1 lingurita din fiecare si 1 fiola esenta rom)

100 g zahar pudra cu aroma de vanile (pentru pudrat cozonacii)

Pentru umplutura

50 g cacao

100 g nuca macinata

50 g stafide (optional)

4 linguri de zahar pudra

rahat colorat (optional) 200 g

3 plicuri zahar vanilat

Cum se face umplutura

La aceasta reteta, se vor folosi toate ingredientele uscate (fiind  mult mai indicat, decat a se folosi asa zisul albus de ou batut sau lapte amestecat cu cacao, nuca , zahar deoarece in anumite situatii poate aparea riscul de a se obtine un cozonac cu mijlocul crud).

Stafidele si rahatul (optional) se vor folosi puse peste umplutura.

Intr-un bol se vor amesteca toate  ingredientele la un loc: nuca macinata fin, zaharul pudra, zaharul vanilat si cacao, apoi lasat in asteptare pana la folosire.

Cum se fac cozonaci ca la bunica

Intr-un vas potrivit, se va face maiaua (un pumn de faina oparit cu 1 cana de lapte, amestecandu-se energic, obtinandu-se un aluat de consistenta unei smantani mai groase) care se va acoperi imediat cu un servet curat, lasand vasul la caldura.

Drojdia proaspata se va pune intr-un bol, faramitata cu o furculita, apoi se pune 1 lingurita de zahar si 2-3 linguri de lapte caldut (se lasa la crescut).

Laptele si 2/3 din zahar se vor pune la fiert (doar un clocot), apoi se va da deoparte si se adauga mirodeniile dorite (coaja de lamaie, portocala dupa gust si cat de intensificat se va dori gustul aromat).

Galbenusurile puse intr-un bol se vor bate impreuna cu sarea, cu cca 2 ore inainte de folosire, sau de seara (pentru a-si capata o culoare rosiatica si vor da o culoare galbuie aluatului de cozonac).

Albusurile se vor mixa sub forma de spuma tare intr-un bol separat (la inceput fara zahar, doar cu un praf de sare), apoi se va adauga  lingura cu lingura restul de zahar, continuandu-se mixarea pana se va topi.

Spuma de albus tare, se va adauga lingura cu lingura peste galbenusuri (renuntand la mixer, doar amestecanu-se cu o lingura de lemn de jos in sus, pana la incorporarea completa).

Intr-un vas larg si cu pereti inalti, se va pune faina cernuta (la temperatura camerei), adaugandu-se: maiaua crescuta, galbenusurile, laptele caldut cu mirodeniile, drojdia dizolvata, romul,  amestecandu-se cu mana, pana se vor incorpora in totalitate.

Uleiul caldut (nu rece) se va adauga putin cate putin, pana se inglobeaza in aluat, framantandu-se continuu cu mana, cca 30 minute (pana ce aluatul va face basici, desprinzandu-se usor de pe maini).

Aluatul de cozonac se va lasa la crescut in vasul acoperit cu un servet curat la temperatura camerei pentru cca 1 ora.

Intre timp se vor pregati 2 tavi de chec, unse bine cu unt sau margarina, fundul se tapeteaza cu hartie de copt (pentru a se evita prinderea de fundul tavii si pentru a se scoate mai usor din tava dupa coacere).

Cand aluatul a crescut, dupa timpul alocat, acesta se va imparti in doua jumatati.

Prima jumatate de aluat se va pune pe un blat de lemn uns cu ulei si se intinde cu un sucitor (nu prea mult pentru un aluat subtire,  doar o grosime de 3 cm).

Peste aluatul intins se va pune un strat subtire din umplutura pregatita in prealabil, adaugandu-se stafide inmuiate in putin rom si rahat (optional, dupa gust), se rulateaza si se rasuceste bine la capete (pentru a nu iesi din umplutura), se pune in tava (fara sa depaseasca prea mult jumatatea acesteia) si se lasa la crescut la temperatura camerei (cca 30 minute, nu prea mult pentru a nu depasi nivelul tavii, deoarece va mai creste si in cuptor ).

Pentru luciul dat cozonacilor, acestia se vor unge cu ajutorul unei pensule de silicon cu un ou batut cu putin zahar de doua ori: o data cand se vor lasa la crescut in tava si o data inainte de a fi introdusi in cuptor cu ajutorul unei.

Tavile cu aluatul de cozonac se vor introduce in cuptorul preincalzit la 175 grade, pentru cca 50-55 minute (pana cand vor capata o culoare aurie, nu de rumen inchis).

Dupa coacere, cozonacii se vor scoate usor pe un blat de lemn, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei (nu se pun la rece, deoarece se pot cruzi), apoi se pudreaza cu zahar pudra sau se lasa ca atare.

POFTA BUNA