Crap umplut cu ciuperci

Deoarece se apropie marea sarbatoare de la inceput de an inainte de Sfintele Paste si anume : BUNA VESTIRE, cand dupa un post fara carne se poate consuma peste.

Retete de a prepara un peste sunt numeroase, dar intotdeauna cautam ceva mai sofisticat, gustos si apetisant.

Vom pregati o reteta de peste ( crap ) umplut care va avea un succes deosebit datorita gustoasei umpluturi sanatoasa si dietetica.

Ingrediente crap umplut cu ciuperci

1 crap de 1-2 kg ( cu cat este mai mare, si oasele sunt mai mari si mai usor de consumat )

1 ceapa mica

1/2 ceasca de orez cu bob lunguiet ( se va fierbe cu 250 ml apa  )

150 g ciuperci

1 ou intreg+ 1 galbenus

3 linguri de unt+2 linguri ulei ( pentru a nu se arde untul )

1/2 legatura de patrunjel

1 lamaie ( pentru decor )

200 ml vin alb

2 rosii mari coapte

sare, piper

Cum se face crap umplut cu ciuperci

Pestele se va curata de solzi, intestine, apoi se va cresta putin pe spate, sara atat la exterior cat si interior.

Il lasam pentru cca 30 minute pentru a-si “trage” cata sare va avea nevoie pestele.

Intr-o tigaie de teflon punem uleiul si untul la incins, apoi adaugam ceapa tocata marunt ( cat devine translucida ), ciupercile ( la calit cca 5 minute ) , orezul impreuna cu apa ( lasat la fiert atat cat va scadea lichidul si orezul se va umfla ).

Se va condimenta cu sare, piper, apoi cand se va raci putin compozitia punem ouale batute,  amestecand cu o spatula pana la incorporare completa.

Pentru aroma si gust se va pune si patrunjelul tocat fin.

Se umple crapul pe la burta si se coase cu 2-3 impunsaturi.

Se aseaza intr-un vas Jena dreptunghiular pe un pat de rosii taiate felii, cu 1 lingura de unt, vinul alb si imprejur cu felii de lamaie.

Vasul se da in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru cca 1 ora, iar din cand in cand se va deschide cuptorul si pestele va fi uns cu zeama din tava.

Crapul umplut cu ciuperci se va servi pe farfurii albe intinse, impreuna cu sosul de rosii format.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto