Pentru momente mai speciale o reteta de crap umplut se potriveste perfect. Am ales aici un gust un pic mediteranean, dar si un pic exotic, intrucat avem si stafide si miere. Nu va speriati, nu va iesi dulce.
Ingrediente crap umplut
1 crap proaspat de 1,5 -2 kg
1 lamaie ( zeama si felii ptr decor )
50 ml ulei masline ( uns pestele )
2-3 linguri miere de albine ( topita..pentru uns pestele )
500 ml vin alb
200 ml suc de rosii
2-3 cartofi
1 morcov
cateva buchetele de broccoli
sare, piper
Ingrediente pentru umplutura de peste
100 grame orez bob rotund fiert ( dupa metoda stiuta de fiecare gospodina 100 g orz/200 ml apa )
1 morcov potrivit fiert ( taiat rondele subtiri)
100 g nuca maruntita
50 g stafide
cateva fire de ceapa verde ( 4-5 fire )
2-3 catei usturoi
2 oua
1/2 legatura patrunjel proaspat tocat
1 lingurita rozmarin
sare, piper
Cum se face umplutura pentru peste
Intr-un bol incapator se va pune: orezul fiert, morcovul fiert si taiat rondele subtiri, nuca maruntita. stafidele, ceapa verde taiata rondele, oule batute, sare, piper, amestecandu-se totul cu o spatula pana la incorporare.
Compozitia se va da la rece in frigider pana la folosire.
Cum se face crap umplut
Se va alege un crap mare ( oasele vor fi mai mari si va incapea mai multa cantitate din umplutura pregatita ).
Crapul ales de la pescarie, se va lua curatat de solzi sau se va curata acasa cu dispozitivul de legume.
Se va taia pe lung la burta, apoi indepartate intestinele si spalat sub jet de apa rece.
Se va usca cu un prosop de bucatarie si va fi stropit apoi cu zeama de lamaie si lasat cca 10 minute, pentru a se imprima gustul de lamaie in carnea pestelui ( eliminandu-se astfel acel miros pregnant de peste ).
Pestele se va asezona cu sare si piper atat in interior cat si exterior.
Cu umplutura obtinuta se va umple burta pestelui, care va fi apoi prinsa cu scobitori sau cusuta cu ata ( pentru a nu se imprastia umplutura ).
Intr-o tava de aragaz unsa cu ulei si tapetata cu un pat de legume ( cartofi taiati rondele, morcovi taiati in fasii, broccoli etc.. ) se va aseza crapul care a fost uns in prealabil cu ulei de masline si miere de albine topita ( cu o pensula ).
Sucul de rosii si vinul alb sec se va turna peste crapul umplut apoi va fi acoperita tava cu o folie de aluminiu.
Tava se va da in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 30-35 minute.
Aproape de sfarsit cu 10-15 minute, folia de aluminiu se va indeparta pentru a prinde crapul umplut o crusta de rumenit.
Crapul umplut se va servi portionat in farfurii individuale alaturi de legume.
POFTA BUNA !!