Creiurul de porc, este considerat un preparat delicat, cu o pregatire atenta, dar foarte savuros, sanatos, gatit de cele mai multe ori in restaurantele de lux.
Este considerat un preparat mai ” greu” dar consumat in limite favorabile alaturi de un sos ( de capere, piper negru etc…), va fi excelent chiar pentru un pranz in care dorim ceva mai diferit decat mancarurile consumate si cunoscute aproape zi de zi.
Ingrediente creier cu sos de capere si smantana
600-700 g creier proaspat de porc ( este mai indicat decat cel congelat )
2 oua
faina
pesmet
ulei vegetal
sare, piper
Pentru sos capere:
2 linguri unt
2 linguri faina
50 g capere de la borcan sau uscate
1 pahar vin alb sec sau apa
150 ml smantana de gatit
2 linguri coniac ( va da sosului o savoare aparte )
1 lamaie ( zeama si felii ptr decor )
sare, piper alb
Cum se face sosul de capere cu smantana
Intr-o tigaie de teflon de dimensiune mica, punem untul la incalzit, adaugam faina , amestecam energic cu un tel ( fara a lasa faina sa se prajeasca ), stingem cu vinul alb sec sau apa, amestecand in continuare ( ptr a nu se face cocoloase ).
Dupa un clocot, lasam focul mai domol, adaugam smantana impreuna cu coniacul, 1 lingura zeama de lamaie, apoi caperele de la conserva sau cele uscate ( pana se vor umfla in sosul umed ), pentru a-si lasa din aroma, asezonand dupa gust cu sare si piper.
Lasam sosul sa dea intr-un clocot-doua ( pentru a se ingrosa ), apoi ildam deoparte pana va fi folosit.
Cum se face creier cu sos de capere si smantana
Creierul de porc, necesita o pregatire mai aparte, deoarece acesta poate prezenta urme de sange, o pielita care trebuie indepartata sau eventuale aschii de oase.
Il vom pune intr-un vas cu apa rece, sare si 2 linguri de otet ( ptr a se elimina din gustul pe care-l are mai aparte…. greu de explicat, sange ) cca 1 ora.
Se va scoate usor cu o paleta fiecare bucata, apoi pus la fiert in apa clocotita cu sare si 1 lingura de otet, pentru 5-10 minute.
Creierul fiert se va scoate usor cu o paleta, pus la scurs intr-o strecuratoare si lasat la racit.
Dupa racire se va lua fiecare bucata in parte, curata de pielita, apoi transfera intr-un castron in care am pregatit aluatul ca de snitele, le vom da prin faina, ou batut, pesmet si pus la prajit intr-o tigaie de teflon cu ulei incins, intorcandu-le pe ambele parti pana devin aurii.
Snitelele de creier porc, se vor scoate pe o hartie absorbanta ( ptr a se elimina din surplusul de ulei ).
Pentru persoanele dornice de a savura acest preparat delicios, se poate renunta la a fi facut creierul snitel, consumandu-se doar fiert cu sosul de capere.
Creierul de porc pane, se va servi in farfurii individuale cu sosul savuros de capere si smantana, cu cate 1-2 felii de lamaie si decorat cu patrunjel proaspat tocat.
POFTA BUNA !!!