Creier pane

Se stie cat de cat, ca nu toata ” lumea” iubeste creierul gatit, dar acesta este un preparat considerat o delicatesa in restaurantele de lux.

Creierul se poate pregati la fel de bine si acasa, daca se vor respecta pasii de la reteta descrisa.

Este un fel de mancare ieftina, usor de facut, de aceea, macar odata trebuie gustat, apoi se poate da verdictul de catre persoanele care au o reticenta la auzul ” creier “.

Ingrediente creier pane

1 kg creier de vitel proaspat ( sau de porc )

3 oua

4 linguri de faina ( mai mult sau mai putin, asta depinde cat de gros sau subtire va iesi aluatul )

50 ml apa minerala ( ptr a iesi aluatul mai pufos si crescut )

200 ml ulei de floarea soarelui

un praf de cimbru

1 lingura otet ( pentru a se elimina din gust )

100 g pesmet ( optional )

sare, piper

Cum se face creier pane

Deoarece creierul are sange printre nervuri, va trebui tinut in apa rece cel putin 30 minute ( si chiar schimbata apa de 2-3 ori ).

Apoi pentru a se putea curata de pielita, acesta se va opari pentru 1-2 minute intr-o oala cu apa clocotita cu sare si otet.

Se va scoate la scurs intr-o strecuratoare, raci, dupa care se va taia in felii nu prea subtiri, pentru a nu se imprastia in aluat ( felii taiate de cca 1 cm ).

Separat in alt vas vom face un aluat ca de clatite din ouale batute cu un praf de sare, piper, cimbru si faina ( sa fie un aluat ca de smantana ), in care vom pune feliile de creier, pentru a se imbiba bine, pentru cca 30 minute la rece in frigider.

Intr-o tigaie de teflon, punem la incins uleiul, apoi adaugam feliile de creier la prajit 1-2 minute pe fiecare parte, pana cand crusta de ou va avea o culoare usor bruna.

Pentru cine doreste o crusta de ou mai crocanta, dupa ce vor fi scoase din aluat, feliile de creier se pot da prin pesmet, apoi praji.

Deoarece creierul este un preparat destul de greu, acesta se va servi cu paine si felii de lamaie, pe care le stoarcem deasupra.

Alaturi de snitelele din creier pane poate fi si o garnitura de orez cu bob lunguiet.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto