Crochete cu carne

Va propun o reteta cu carne care ne asigura un pranz sau o cina completa ( cu proteine si vitamine ), indicata pentru cei mici ( peste 1 an ).

Persoanele care tin dieta ( regim alimentar) pot folosi la aceasta reteta doar carne de vita sau pui, imbunatatind-o cu 1-2 linguri ulei de masline in interiorul compozitiei ( pentru a nu iesi crochetele uscate… fade).

Ingrediente crochete cu carne

1 kg carne amestec slaba ( porc si vita )

2 cartofi potriviti

1 morcov potrivit

1 ceapa potrivita

2 oua ( pentru compozitie )

3 oua + faina ( un aluat ca ptr snitele ptr tavalit crochetele ) – optional

2 linguri pesmet ( ptr compozitie )

verdeata ( patrunjel, marar )

3 linguri ulei vegetal ( ptr sotat ceapa )

ulei ptr prajit ( optional….sau folosim metoda dietetica de a le gati la cuptor )

Cum se fac crochete cu carne

La aceasta reteta, compozitia a fost impartita in doua: s-au facut unele crochete prajite in ulei si altele la cuptor, varianta dietetica, iar familia a fost multumita.

Pentru a obtine crochete din carne cu o gatire mai rapida, alegem varianta de a fierbe legumele ( cartoful si morcovul, dupa ce au fost curatate si taiate bucati mari sunt puse la fiert cu un praf de sare). Dupa fierbere legumele sunt date impreuna cu carnea la masina de tocat ( sau pasate cu o furculita, in cazul cand cumparam carnea gata tocata ).

Ceapa curatata si taiata marunt, o sotam intr-o tigaie de teflon impreuna cu uleiul vegetal. Apoi o  adaugam peste carnea cu legumele fierte din vas, in care mai punem ouale, pesmetul, verdeata tocata fin, si sare si piper dupa gust.

Compozitia se amesteca bine cu o spatula ( sau cu mana ), pana se obtine o compozitie omogena, usor de modelat.

Vasul cu compozitia pentru crochete, se pune la rece in frigider pentru 15 minute ( astfel se modeleaza si mai usor crochetele, compozitia inchegandu-se mai repede ).

Dupa ce scoatem compozitia de la frigider, punem intr-o tigaie la incalzit uleiul ( sa fie o cantitate mare… cel putin 1/2 l ulei, daca alegem varianta de a praji crochetele ), apoi facem aluatul ca de snitele intr-un bol, modelam crochetele ( fie lunguiete de cca 3 cm, sau rotunde ), le tavalim in aluat si le punem la prajit ( avand grija sa le intoarcem dupa 5 minute, pentru a se praji pe ambele parti ).

Daca vom alege varianta dietetica de crochete cu carne, atunci acestea vor fi modelate cum dorim ( rotunde sau lunguiete ), sunt puse intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei, in cuptorul preincalzit la 190 pentru 30-35 minute ( atat cat se vor rumeni si prinde o crusta de copt ).

Crochetele cu carne se pot servi ca atare ( calde sau reci ), cu o garnitura de legume sotate, sau cu 1-2 linguri iaurt natural deasupra.

POFTA BUNA !!

Sursa foto