Cum faci în casa lapte din nuci

Dacă ai ajuns în acel punct în viaţă în care ţi-ai dat seama că este bine pentru tine să bei mai puţin lapte de vacă şi cauţi alternative, atunci lapte făcut din diferite nuci poate să fie o foarte bună variantă. Îl poţi cumpăra, dar şi mai bine este să îl faci în casă. Mai jos îţi voi explica procedeul, care poate să fie aplicat, indiferent ce tip de nuci alegi să foloseşti, de la migdale până la nucile româneşti.

Ingrediente pentru lapte din nuci

nuci sau seminţe

apă plată

miere, vanilie, sare, scortusoara, nucşoara, turmeric (opţional)

Şi câteva ustensile de bucătărie – un borcan, o sită, un blender, un sac din pânză

Cum se face laptele din nuci

Trebuie să începi prin a pune nucile la înmuiat. Timpul de înmuiere variază, în funcţie de tipul de nuci pe care le foloseşti. Durata indicată este între 4 şi 8 ore.

Ca să le înmoi, pui nucile într-un bol sau într-un borcan, le acoperi cu apă plată, pui un capac peste ele şi le ţii într-un loc rece, cum ar fi în frigider. După ce trece perioada de înmuiere le scoţi, scurgi apă şi le clăteşti (poţi folosi pentru asta o sită mare). Acum sunt gata să le foloseşti.

De ce trebuie nucile înmuiate? Întrucât ele sunt acoperite în mod natural cu o substanţă toxică pentru a se apăra de prădători în timp ce cresc. Iar această substanţă, dacă este ingerata, împiedica sistemul tău digestiv să folosească toate ingredientele bune pe care le conţin. Prin înmuiere toxinele se îndepărtează, aşa că vei profita din plin de laptele tău din nuci.

Pune nucile în blender împreună cu apă plată. Poţi adăuga şi alte ingrediente, cum ar fi o păstaie de vanilie, dacă vrei să le dai un gust special. Mixează până când totul devine o pastă.

Acum este partea finală, în care îndepărtezi pulpa de nuci şi tot ce îţi rămâne este laptele. Pui compoziţia într-un sac din pânză şi scurgi tot laptele. Dacă blenderul este foarte puternic şi nucile sunt bine farmitate poţi renunţa cu totul la acest pas.

Acest lapte se păstrează în frigider într-o sticlă cu capac şi poate fi folosit 4, 5 zile.

Video

Urmareste mai jos cum se face laptele din nuci.

Sursa foto