Ca orice crestin roman, prima zi de Paste este un adevarat festin, cu o masa imbelsugata si plina cu de toate: oua rosii, salata de boeuf, drob de miel, ciorba de miel si la final delicioasa friptura de miel, alaturi de un pahar de vin.
Sunt persoane care refuza a gati carnea de miel, desi si-o doresc cu ardoare pe masa festiva de Paste ( fiind o carne care este benefica organismului nostru, consumata rational), din cauza mirosului specific care uneori persista si dupa gatire.
Dar, cand vrem sa gatim ceva gustos, uneori chiar si un simplu condiment folosit poate schimba gustul unui preparat in mod spectaculos, de aceea vom pregati o carne de miel dupa o metoda extrem de simpla, accesibila si pentru incepatori.
Pentru a scapa de acel gust si miros de seu al carnii de miel, nu trebuie decat sa folosim o marinata sau un bait, in care sa tinem carnea de miel cateva ore, iar rezultatul va fi pe masura.
Metodele si retetele de a pregati o carne de miel ( folosind o marinata ) sunt multiple( poate sa fie o marinata fiarta, sau in starea naturala al ingredientelor ), dar vom recurge la cea mai simpla si cea mai des folosita, cu rezultate incantatoare pentru papilele gustative.
Pentru a pregati o marinata pentru carne de miel si de a scapa de acel miros specific, trebuiesc retinute anumite reguli:
- Carnea de miel portionata sau un miel intreg, trebuie achizitionata din magazinele cu specific, sau direct de la producator, autorizat.
- Grasimea (seu), trebuie curatata, indepartata
- Se va spala in mai multe ape ( 2-3 ), in care de fiecare data se va adauga otet
- Carnea de miel, se va portiona ( in bucati mari, deoarece la gatire in cuptor va scadea foarte mult ) apoi tinuta in apa cu otet ( inainte de a fi marinata cu cel putin o ora ).
- Pentru fragezire, se va face o marinata folosind ingrediente usor accesibile si la indemana tuturor:ceapa; morcov; usturoi; frunze de salvie; cimbru; piper boabe;frunze de dafin;ulei;vin alb sec; fire de patrunjel proaspat, zeama de lamaie
Ingrediente marinata simpla ( pentru 2 kg carne miel )
2 cepe
1 morcov
6 catei usturoi
10 boabe de piper negru
3 cuisoare
1 fir cimbru
2 frunze dafin
2 frunze salvie
cateva fire de patrunjel proaspat
1 l vin alb sec
1 cescuta otet din vin
1 ceasca zeama de lamaie
100 ml ulei
sare
Cum se face o marinata
Legumele se vor curata, spala si taiate in felii, se vor pune intr-un vas de portelan sau de ceramica.
Carnea de miel, portionata in bucati mari (deoarece se va “topi” ( micsora ) la cuptor ), se va aseza in vas, urmand a se adauga restul de ingrediente: uleiul, vinul alb sec, otetul, zeama de lamaie, cimbrul, frunzele de dafin, salvie, patrunjelul proaspat, amestecandu-se (folosindu-se mainile), pentru a se combina aromele intre ele si carnea de miel sa fie cuprinsa in intregime in condimente.
Vasul cu marinata, se va da la rece in frigider, maxim 24 ore, inainte de a fi gatita carnea de miel.
Intr-o tava de aragaz, unsa cu ulei, se vor aseza portiile de carne de miel ( scursa din marinata ) cu cateva din legumele din marinata ( se se poate renunta, lasand doar carnea cu gustul aromelor ), stropind carnea din cand in cand cu zeama din marinata.
Friptura de miel, se va tine in cuptorul preincalzit la 180 grade ( foc domol ) pentru cca 60 minute.