Retete cu dovlecei gatiti sunt numeroase, incat nu stim la care sa ne oprim, dar cu multa imaginatie o vom prefera pe cea care nu ne va lua timp mult in bucatarie.
Nu ne ramane decat sa dam o fuga prin piata si sa alegem dovleceii tineri si restul ingredientelor sigur mai sunt prin frigiderul de acasa.
200 g branza dulce de vaci (sau urda)
100 g branza telemea usor sarata
4 oua
200 g smantana de gatit (sau 12% grasimi)
100 g unt (pentru uns vas la cuptor si garnisire)
50 g pesmet (tapetat vasul si pe deasupra preparatului inainte de cuptor)
100 g parmezan sau cascaval de consistenta tare
1/2 legatura de marar (optional)
sare (optional, dupa gust)
piper
Cum se fac dovlecei cu branza la cuptor
Dovleceii se vor spala, sterge cu un prosop absorbant de bucatarie, apoi indepartate capetele.
Pe un blat de lucru, se vor taia dovleceii in rondele de cca 3 cm, presarati cu un praf de sare (foarte putin, deoarece branza telemea este deja sarata) si piper.
Separat, intr-un bol, se vor bate ouale cu ajutorul unui tel, apoi se va adauga smantana, branza rasa si mararul tocat fin, amestecandu-se pana se va obine un amestec omogen (daca va fi prea vascos, se poate adauga 1 cescuta de lapte).
Intr-un vas Jena (rotund sau dreptunghiular, in functie de cantitatea de dovlecei), unsa bine cu unt si tapetata cu pesmet, se va pune un strat de rondele de dovlecei, peste care se va pune un strat subtire din compozitia obtinuta, repetandu-se operatia pana cand se vor termina ingredientele.
La sfarsit, se va garnisi cu restul din compozitie, cu parmezanul ras (sau cascaval), un strat subtire de pesmet si cubulete de unt.
Vasul se va da in cuporul preincalzit la 190 grade, pentru cca 20 minute (pana se va gratina suprafata si va deveni apetisanta).
Dovleceii cu branza la cuptor, se vor servi fierbinti, sau la fel de buni sunt si reci, alaturi de o garnitura de salata de seson.
TRUCURI SI IDEI
Dovleceii, datorita proprietatilor nutritive pe care le contin ( mai ales consumati cu coaja ), se mai pot gati la cuptor doar cu legumele preferate (fara smantana sau cascaval, doar cu branza de vaci proaspata), devenind o mancare pentru persoanele hipertensive, cu diabet, vegetariene si potrivita pentru bebelusii de 10-12 luni.
POFTA BUNA !!