Dovleceii se gasesc pe o treapta inalta alaturi de multitudinile soiuri de legume pe care noi le consumam si care sunt indispensabile pentru alimentatia noastra.
Cautam mereu diferite “motive” de a-i gati mai des, mai ales cand in familie se gasesc copii, care, dupa cum stim, sunt ” mofturosi ” la mancare si gusturi.
Vom face o reteta de dovlecei la cuptor, care este cunoscuta deja, dar noi o vom reaminti si imbunatati pe cat posibil cu ingrediente naturale si sanatoase.
Ingrediente dovlecei cu branza Roquefort
1 kg zucchini ( sunt mai fragezi si mai gustosi )
100 g branza Roquefort ( sau orice branza dorim )
100 g parmezan ras
4 oua
50 g pesmet ( pentru compozitie )
30 g unt + 3 linguri pesmet ( uns si tapetat vasul ptr cuptor )
sare, piper
Cum facem dovlecei cu branza Roquetort
Dovleceii ii vom spala, lasa cu coaja ( deoarece are multe vitamine ), vor fi taiate capetele, apoi sunt taiati in felii de grosime de 1 cm, pusi la fiert intr-o oala cu 0,5 l apa si un praf de sare, ptr cca 5-10 minute ( acestia fierb foarte repede ).
Dupa fierbere se vor scoate usor din apa cu ajutorul unei palete, apoi sunt pusi la scurs intr-o strecuratoare ( eventual presati usor cu paleta, pentru a se scurge lichidul acumulat la fierbere ).
Intr-un bol incapator, punem ouale la mixat impreuna cu sarea si piperul, apoi adaugam branza, mixand la o treapta mai joasa ( pentru a nu se imprastia compozitia ), dovleceii scursi si pesmetul cu rol de absortie a lichidului ( sa nu iasa o compozitie prea umeda ).
Intr-un vas termorezistent rotund ( diam de 24 cm ) sau orice fel de vas ceramic, uns bine cu unt si tapetat cu pesmet, transferam compozitia, apoi presaram parmezanul deasupra, introducem vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25-30 minute ( cat se formeaza o crusta de copt si gratina frumos ).
Dovleceii la cuptor cu branza se vor servi in farfurii individuale calzi sau reci.
POFTA BUNA !!!