Dovlecei cu branza Roquefort

Dovleceii se gasesc pe o treapta inalta alaturi de multitudinile soiuri de legume pe care noi le consumam si care sunt indispensabile pentru alimentatia noastra.

Cautam mereu diferite “motive” de a-i gati mai des, mai ales cand in familie se gasesc copii, care, dupa cum stim, sunt ” mofturosi ” la mancare si gusturi.

Vom face o reteta de dovlecei la cuptor, care este cunoscuta deja, dar noi o vom reaminti si imbunatati pe cat posibil cu ingrediente naturale si sanatoase.

Ingrediente dovlecei cu branza Roquefort

1 kg zucchini ( sunt mai fragezi si mai gustosi )

100 g branza Roquefort ( sau orice branza dorim )

100 g parmezan ras

4 oua

50 g pesmet  ( pentru compozitie )

30 g unt + 3 linguri pesmet ( uns si tapetat vasul ptr cuptor )

sare, piper

Cum facem dovlecei cu branza Roquetort

Dovleceii ii vom spala, lasa cu coaja ( deoarece are multe vitamine ), vor fi taiate capetele, apoi sunt taiati in felii de grosime de 1 cm, pusi la fiert intr-o oala cu 0,5 l apa si un praf de sare, ptr cca 5-10 minute ( acestia fierb foarte repede ).

Dupa fierbere se vor scoate usor din apa cu ajutorul unei palete, apoi sunt pusi la scurs intr-o strecuratoare ( eventual presati usor cu paleta, pentru a se scurge lichidul acumulat la fierbere ).

Intr-un bol incapator, punem ouale la mixat impreuna cu sarea si piperul, apoi adaugam branza, mixand la o treapta mai joasa ( pentru a nu se imprastia compozitia ), dovleceii scursi si pesmetul cu rol de  absortie a lichidului ( sa nu iasa o compozitie prea umeda ).

Intr-un vas termorezistent rotund ( diam de 24 cm ) sau orice fel de vas ceramic, uns bine cu unt si tapetat cu pesmet, transferam compozitia, apoi presaram parmezanul deasupra, introducem vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25-30 minute ( cat se formeaza o crusta de copt si gratina frumos ).

Dovleceii la cuptor cu branza se vor servi in farfurii individuale calzi sau reci.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto