Dovlecei pane

Dovleceii pane sunt un pic dulci, crocanti, o minunatie! Nu sunt chiar sanatosi, fiind prajiti in ulei, la fel ca snitelele, dar din cand in cand putem sa ne rasfatam astfel.

V-am dat jos si o versiune dietetica, fara prajit in ulei.

Ingrediente dovlecei pane

2-3 dovlecei tineri

3 oua

faina alba ( ptr aluat si ptr tavalit rondelele de dovlecei )

100 ml ulei ( cat sa fie cuprinsi rondelele de dovlecei in baie de ulei la prajit )

100 g pesmet ( tavalit rondelele de dovlecei )

100 g cascaval ras ( consistenta tare ) sau parmezan ( pentru servit dovleceii pane )

1/2 legatura marar ( pentru aluat ) optional

sare, piper

Cum se fac dovlecei pane

Dovleceii se vor spala si taia in rondele groase de 0,5-1 cm ( se vor lasa cu coaja datorita vitaminelor pe care le contine  ).

Rondelele de dovlecei se vor pune intr-un vas peste care se va presara sare si sunt lasati cca 10 minute, apoi scursi ( presati cu dosul unei palete fiecare in parte ).

Ouale se vor pune intr-un castron larg la gura, apoi sunt mixate sau batute cu un tel impreuna cu:  2-3 linguri de faina alba, sare, piper si mararul proaspat tocat fin ( optional-dupa gustul fiecaruia ) cat sa aiba consistenta unui aluat de clatite.

Alaturi de vasul cu ouale batute se vor pregati si 2 boluri: unul cu faina alba si altul cu pesmet, pentru a tavali rondelele de dovlecel inainte de prajire.

Intr-o tigaie de teflon cu ulei incins, se vor pune rondelele de dovlecel date mai intai prin: faina, ou si pesmet.

Se vor lasa cate 1 minut pe fiecare parte la prajit ( cat devin aurii), apoi scoase pe o hartie absorbanta ( pentru a se elimina din surplusul de ulei ).

Rondelele de dovlecel pane se vor aseza pe un platou peste care se va presara cascaval ras ( de consistenta tare ) sau parmezan. Se servesc cu diferite garnituri sau cu salata verde.

 

TRUCURI SI IDEI

Dovleceii pane se pot gati si in versiunea dietetica ( fara prajeala in baie de ulei ) si anume:

Dupa ce rondelele de dovlecei au fost pregatiti dupa metoda de mai sus, se va pregati tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt unsa bine cu ulei, in care se vor pune rondelele de dovlecel trecute prin: faina, compozitia de ou si pesmet.

Se vor stropi cu ulei, apoi este data tava in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25-30 minute ( intorcandu-i din cand in cand pe o parte pe alta.

Rondelele de dovlecei pane se vor servi fierbinti presarati cu cascaval sau parmezan ras.

POFTA BUNA !!

Sursa foto