Si pentru ca ne apropiem cu pasi repezi spre sezonul estival, iar pietete sunt din nou pline cu legumele traditionale romanesti de gradina, ne-am gandit sa tragem o fuga in piata si sa vedem cu ce legume ne ‘impovaram” in sensul bun al cuvantului.
Am ales sa gatim dovlecei umpluti cu legume, o mancare de vara gustoasa si usoara de preparat.
Ingrediente dovlecei umpluti cu legume
4 dovlecei
2 morcovi
1 pastarnac
2 cepe potrivite
1 legatura ceapa verde
500 g ciuperci proaspate
1 vanata
500 ml suc de rosii
200 ml smantana 22% grasime ( ptr decor )
2 oua ( ptr a se lega compozitia )
3 linguri de pesmet ( ptr a se lega compozitia si a se renunta la faina )
1 lgatura marar ( pentru umplutura )
1/2 legatura patrunjel verde ( ptr decor )
sare, piper, cimbru ( sau alte condimente naturale dupa gust si preferinta )
Cum se fac dovleceii umpluti cu legume
Curatam legumele dupa metoda stiuta de fiecare gospodina, apoi le spalam si dam pe razatoarea mare ( morcovii , pastarnacul ), ceapa taiata marunt, vanata curatata si taiata cuburi, ciupercile curatate de pielita si taiate felii ( ptr a se distinge mai bine in umplutura ).
Dovleceii ii curatam stil “pijamale”( adica o portiune de coaja o cureti , una nu ), ii taiem in jumatate pe lung si le scoatem numai miezul cu ajutorul unei lingurite.
Intr-o tigaie de teflon , punem uleiul la incins, apoi adaugam pe rand legumele curatate si pregatite in boluri separate ( mai intai punem ceapa atat cat devine translucida, urmand morcovul, pastarnacul si cuburile de vanata si miezul de la dovleceii scobiti.
Lasam legumele atat cat se vor inmuia putin, apoi adaugam ciupercile si lasam pana va scadea apa din ele ( sa nu mai fie lichid in tigaie ), apoi mararul tocat fin si restul de condimente dupa gust…sare, piper si cimbru.
Mai lasam pe foc cateva minute ( cca 5 -10 minute ), dupa care dam tigaia de pe foc si amestecam compozitia cu 3 linguri de smantana, ouale batute ( ptr a se lega compozitia mai bine ) si pesmetul, amestecandu-se totul cu o spatula.
Vom umple fiecare jumatate de dovlecel cu compozitia obtinuta, apoi ii vom aseza unul langa altul in tava de la aragaz tapetata cu ulei, stropindu-i cu putin ulei apoi turnand pe fiecare in parte suc de rosii si dati in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 20-25 minute ( cat se va forma o crusta de copt ).
Dovleceii umpluti cu legume se vor servi pe farfurii albe intinse cu cate o lingura de smantana peste si decorati cu patrunjel proaspat tocat.
POFTA BUNA !!