Drob de miel

Este un preparat culinar traditional romanesc, fiind considerat ca un aperitiv specific sarbatorii de Paste.

Drobul de miel este o reteta destul de simpla, rapida, deliciosa si aromata datorita ingredientelor pe care le contine, fara de care masa de Paste nu ar fi completa.

Ingrediente drob de miel

Organe miel: splina, rinichi, inima, ficat

0,500 g carne miel macra

2 cepe mari

2 legaturi ceapa verde

1 legatura usturoi verde

3 oua fierte tari

4 oua crude

1 legatura patrunjel verde

1 legatura marar verde

100 ml otet ( pentru a elimina mirosul de la maruntaiele de miel )

100 ml ulei vegetal ( ptr sotat ceapa )

1 prapur miel ( sau daca nu avem prapur, putem tapeta forma in care vom coace drobul cu pesmet )

10 boabe de piper negru ( la fiert maruntaiele de miel )

sare, piper

Cum se face drobul de miel

Maruntaiele de la miel si carnea de miel macra,  se vor spala bine in apa si otet, apoi se vor pune la fiert  intr-o oala cu sare si otet, taiate bucati mari.

Se vor lasa la fiert cca 1 ora ( sau pana cand maruntaile vor fi fierte, atunci cand le verificam din cand in cand ) spumuind marginile oalei cu o paleta.

Cat timp maruntaile de miel vor fierbe, calim ceapa pe care am curatat-o, spalat-o si taiata marunt, intr-o tigaie de teflon cu ulei vegetal.

Dupa fierbere maruntaile de miel le vom scoate la racit intr-o strecuratoare, apoi le dam prin masina de tocat impreuna cu ceapa calita.

Umplutura tocata o transferam intr-un vas incapator, peste care adaugam ceapa verde, usturoiul si verdeata tocata foarte fin.

Ouale le batem separat intr-un bol si le adaugam in umplutura, pentru a se lega.

Amestecam cu o spatula toate ingredientele, pana obtinem o compozitie legata ( iar daca umplutura ni se va parea mai moale, mai putem adauga 1-2 oua ).

Pregatim o tava de cozonac unsa bina cu ulei, tapetata cu prapurul, lasand marginile in jos.

Adaugam jumatate din umplutura de drob in tava, punand ouale fierte la mijloc ( dintr-un capat in altul al tavii ), apoi adaugand restul de umplutura peste oua, niveland cu o spatula.

Se acopera totul cu marginile de prapur, apoi introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40-45 minute ( atat cat va capata prapurul o culoare aurie de copt ).

Drobul de miel se va lasa la racit bine, pentru a se putea portiona in felii groase de 2 cm.

Se poate consuma cu ceapa verde, ridichi si, de ce nu, cu o salata verde.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto