Soia este considerata un aliment miracol.
Dupa un studiu amanuntit facut de specialisti s-a ajuns la concluzia ca soia contine o cantitate mare de proteine, fibre si substante nutritive sanatoase cum ar vitamine din grupul B si acizi grasi Omega 3.
Este un aliment care ar trebuie sa faca parte din dieta oricarei persoane.
Contribuie la prevenirea bolilor de inima si preintampina anumite forme de cancer.
Soia se poate pregati si consuma sub mai multe feluri, dupa cum avem fiecare pofta si gust.
Vom pregati un drob de soia, incat familia sau cei care se vor afla in vizita, nici nu-si vor da seama de gustul delicios al acestui preparat, in care predomina soia.
Ingrediente pentru drobul de soia
400 g soia granule mari
1 borcan de ciuperci ( 375 g )
4 oua ( crude pentru a fi folosite la a lega compozitia de drob )
4 oua ( fierte intregi pentru a fi puse in interiorul compozitiei ca decor )
100 g masline negre ( taiate feliute, folosite pentru decor si gust )
50 g masline verzi ( taiate feliute subtiri folosite pentru decor si gust )
1 ceapa mare
1 legatura ceapa verde ( taiata marunt )
2-3 catei de usturoi ( pisati )
1 legatura marar
50 ml ulei ( folosit pentru sotatul legumelor )
50 g margarina ( pentru uns tava in cazul in care nu avem sau nu folosm hartia de copt )
Pentru ornat drobul de soia
100 g smantana cu o concentratie de grasimi scazute
100 g cascaval ras
1 ou
Cum pregatim legumele pentru drobul de soia
Intr-o oala cu apa pusa la clocotit vom pune soia la fiert impreuna cu o lingura de sare cca 30 de minute.
Dupa timpul de fierbere, stingem focul si scoatem granulele de soia intr-o sita la scurs, apoi le vom presa cu mana foarte bine pana nu vor mai avea apa.
Vom taia soia la cutit bucatele mici sau se poate da si prin masina de tocat.
Indicat ar fi ca acestea sa fie taiate la cutit, dar va ramane ca deobicei la preferinta fiecaruia si de timpul alocat aceteia.
In aceasta reteta soia a fost taiata cu cutitul si pusa intr-un bol in asteptare.
Ceapa curatata, spalata si taiata julien, o vom sota intr-o tigaie de teflon in uleiul pus la incins.
Ciupercile le vom scurge de zeama si daca va mai fi nevoie le vom marunti.
Intr-un vas mai mare si cu peretii inalti vom pune : soia, ceapa sotata, ciupercile scurse si maruntite daca a fost cazul, ceapa verde taiata marunt, usturoiul pisat, mararul tocat si maslinele, amestecand totul usor cu o spatula pana cand se va forma o compozitie omogena si bine legata.
Apoi separat intr-un bol vom bate ouale spuma, urmand a fi adaugate in compozitie avand rolul de a lega mai bine ingredientele intre ele.
Asamblare drob de soia
Intr-o tava mare de cozonac unsa cu margarina si tapetata cu faina/ sau cu hartie de copt, vom turna jumatate din compozitie.
Vom adauga la mijloc de la un capat la altul al tavii ouale fierte curatate de coaja si intregi.
Se va turna apoi si cealalta jumatate de compozitie, niveland frumos cu ajutorul unei spatula.
Pentru a-i face o fata mai frumoasa si ai da un aspect mai apetisant, vom bate intr-un bol oul cu smantana si cascavalul ras pe razatoarea mare, urmand a fi pus deasupra compozitiei de drob.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 45-50 de minute, pana ce drobul s-a rumenit frumos si oul din interiorul compozitiei care a ajutat la legarea ingredientelor sa fie bine inchegat.
Pentru a fi siguri ca drobul de soia s-a copt bine in interior, vom face testul cu scobitoarea.
Daca aceasta va iesi curata inseamna ca drobul de soia s-a facut si putem inchide cuptorul.
Tava va fi scoasa si lasata la racit.
Dupa ce s-a racit, drobul de soia se va taia felii mai groase pentru a nu se sfarama, urmand a fi puse pe un platou ornat cu salata verde.
Se poate consuma alaturi de castraveti murati, gogosari in otet, conopida etc…
POFTA BUNA !!!