Dulceata de banane cu rom

dulceata de babane si rom

De cate ori nu am fost tentati sa aruncam bananele care au stat prea mult in fructiera, innegrandu-se.!.. poate de multe ori!

Uneori le-am folosit la sucuri, budinci, dar o idee excelenta, va fi acea de a incerca sa facem o dulceata din ele, care va asigur ca va fi foarte delicioasa si cu o aroma nemaipomenita.

Ingrediente dulceata de banane ( ptr 2 borcane de 375 g )

500 g banane ( 4-5 buc )

250 ml apa

200 g zahar brun

2 lamai ( zeama )

1 ceasca suc portocale

un varf cutit ghimbir pudra ( va da un gust deosebit dulcetei )

un varf de sare

1 baton vanilie ( optional ) sau 2 plicuri zahar vanilat

1/2 esenta rom optional

Cum se face dulceata de banane

Bananele se vor decoji, taia felii subtiri, apoi puse intr-un bol unde am adaugat zeama de lamaie si portocala, amestecand usor cu o lingura de lemn pentru a preveni innegrirea.

Intr-o cratita,  vom pune la fiert apa impreuna cu zaharul, pana va deveni un lichid dens ( putin vascos ).

Apoi adaugam bananele impreuna cu sucul de lamaie, lasand la fiert pe foc domol cca 20-25 minute ( amestecand din cand in cand cu o lingura din lemn ), iar pe parcursul fierberii adaugam ghimbirul praf, sarea, vanilia ( optional), romul ( optional), scortisoara ( optional ).

Dulceata de banane se va lasa la fiert pana se va ingrosa ( se va face testul cu o farfurie rece…. se va pune putina dulceata in farfurie, iar daca aceasta nu se va intinde pe suprafata farfuriei,.. atunci dulceata va fi gata ), apoi se va da jos de pe foc si lasa la racit.

Dulceata de banane se va turna in borcane ermetic inchise, apoi date la rece.

Se va folosi pentru umplutura la: clatite, la orez cu lapte, gris cu lapte etc…

TRUCURI SI IDEI

Pentru a pastra dulceata de banane timp indelungat, borcanele se vor aseza in camara la loc racoros, cu capacele in jos.

 

POFTA BUNA !!