Dulceata cea mai buna este cea facuta in casa, preparat delicios, sanatos, perfect pentru un mic dejun sau folosita in diferite retete de cofetarie.
Ingrediente dulceata de mure
1 kg mure coapte
600 g zahar
1 pahar cu apa (200 ml )
1/2 lamaie ( zeama )
2-3 cuisoare ( optional ) ptr aroma
Cum facem dulceata de mure
Murele vor fi spalate in mai multe ape ( chiar sub jet de apa ) pentru a se elimina impuritatile, apoi puse intr-o cratita emailata ( nu in vase cu smaltul deteriorat, deoarece culoarea dulcetii se va schimba ), impreuna cu zaharul si apa la foc iute pentru inceput, pana da intr-un clocot si zaharul sa fie topit, amestecand constant cu o lingura de lemn ( nu metalica, deoarece dulceata se poate zaharisi )
Focul se reduce dupa un timp, spumuind dulceata din cand in cand,( sau spuma formata se poate elimina si cand dulceata s-a legat, dupa cum dorim ).
Pentru aroma deosebita se pot pune in dulceata in timp ce fierbe, cateva cuisoare zdrobite (1-2 buc ).
Aceasta dulceata se face repede, deoarece fructele nu sunt prea zemoase, fiind gata atunci cand siropul face margelute ( semn ca siropul este legat ), iar fructele sunt transparente.
La final pentru o culoare si mai frumoasa, vom pune zeama de lamaie, lasand sa mai fiarba inca 10 minute impreuna.
Dulceata de mure se pune fierbinte in borcanele incalzite in prealabil in cuptor, le punem capacul si inchidem ermetic, apoi le asezam cu gura in jos la pat cald ( invelite in patura ) pana se vor raci, puse etichete cu denumirea si anul cand este facuta dulceata si duse in camara la racoare.
Dulceata de mure intra in categoria dulceturilor fine, fiind servita la ocazii speciale, cand avem invitate prietene, in farfuriute mici alaturi de un pahar cu apa rece la umbra pe o terasa.
POFTA BUNA !!!