Dulceata de pepene rosu sau galben, este o delicatese cu o savoare, textura si aroma deosebita.
Se poate folosi ca desert, alaturi de un pahar cu apa rece si gheata.
Ingrediente dulceata de pepene
1 pepene verde (rosu) cca 7 kg ( cca 1 kg numai partea alba )
1 kg zahar
3 pahare apa ( 700 ml )
vanilie
1 lamaie ( zeama )
Cum se face dulceata de pepene
Se va alege un pepene verde, nu prea mare ( cca 7 kg), cu coaja groasa ( sa aiba mai multa parte alba), apoi se va taia felii de 2 degete grosime si fiecare felie se curata de coaja verde, de miezul rosu, ca sa ramana numai partea alba.
Miezul rosu de la pepene se foate folosi la salatele de fructe sau se face un smothie imediat.
Partea alba se taie in lung, in fasii cat mai subtiri, iar fasiile in cuburi potrivite ( la fel ca cele pentru dulceata de gutui, piersici etc.. ).
Intr-o oala cu apa clocotita, introducem cuburile de pepene ( dar cat sa fiarba putin pana ce sunt bine patrunse, nu sa clocoteasca ), apoi se scot cu grija cu ajutorul unei palete si puse la scurs intr-o strecuratoare.
Separat intr-o cratita speciala emailata pentru dulceturi, se pune zaharul la fiert cu apa, se ia spuma formata pe margini, iar cand siropul incepe a se lega ( sa faca margelute ), se vor adauga cuburile de pepene, stingem focul, lasand sa stea in sirop cca 10-15 minute( pentru a se patrunde mai bine in sirop si a-si lasa fructele din zeama), apoi se va prelua fierberea la foc iute, pana ce dulceata este bine legata ( se face testul cu farfuria rece sau cu picatura de dulceata in paharul cu apa ).
Aproape de final, vom pune zeama de lamaie ( atat pentru o culoare placuta si pentru a se evita zaharisirea), amestecand usor cu o lingura de lemn.
Dulceata se va pune fierbinte in borcane spalate, uscate si caldute, apoi la pat cald cu capacul in jos, lasandu-se la racit complet cateva zile.
Dulceta de pepene, la fel ca si celelalte dulceturi, se va pastra in camara in loc uscat ( nu cu umezeala ).
TRUCURI SI IDEI
Daca dorim sa facem o dulceata din pepene galben, acesta se va alege cu coaja subtire, dupa mirosul parfumat de copt ( la fel ca la ananas ).
POFTA BUNA !!!!