Dulceata de smochine

Este o dulceata delicata, savuroasa, sanatoasa datorita calitatii fructului.

Smochinele proaspete ( de culori diferite: mov, verzi, galbene, albicioase etc..), au un gust dulce-acrisor, cu multiple proprietati benefice organismului uman si anume:

  • sunt: nutritive;
  • diuretice;
  • laxative;
  • bune pentru tratarea bolilor de piept
  • contin vitamine A;B1;B2;C;Ca; Fe;Mn etc..

Desi ar parea o dulceata greu de facut, acest lucru este total eronat.  Sfaturile de a face aceasta dulceata de smochine sunt atat de numeroase incat uneori iti vine sa renunti.

Vom face dulceata de smochine dupa o reteta a bunicii, care a fost mereu incercata si cu reusite mari, fiind o reteta foarte simplu de facut cu un timp scurt ( de cca 1 ora cu fiert dulceata si pusa la borcane ), daca se vor respecta indicatiile intocmai.

Ingrediente  dulceata de smochine

1 kg smochine micute ( pot fi: verzi; albicioase; movii etc..)

700 g zahar( se va folosi aceasta cantitate de zahar, deoarece smochinele sunt dulci)

1 pahar de apa

1 lamaie ( 1/2 ptr zeama si 1/2 taiata cubulete si adaugata in dulceata )

Cum se face dulceata de smochine

Din aceasta cantitate de smochine proaspete, se vor obtine 3-4 borcane de 370 g, sau daca dorim putem folosi borcanase mici de 200 g cu filet ( acum se gasesc in comert orice fel de borcane dorim ).

Se aleg smochinele, uniforme ca marime, se indeparteaza coditele ( in acest fel ramand loc sa intre siropul in fruct in momentul fierberii ).

Se vor pune intr-o cratita speciala cu fund dublu, folosita numai pentru dulceturi, adaugandu-se zaharul tos, zeama de lamaie, apa, lasandu-se de cu seara la rece in frigider ( pentru a se lasa sirop din fructe ).

A doua zi se va pune cratita  pe ochiul de la aragaz, la fiert la foc iute ( pentru a-si pastra culoarea ), amestecandu-se  cu o lingura de lemn, doar de doua-trei ori ( in rest cratita se va scutura din cand in cand ).

Dulceata de smochine se va lasa pe foc atat timp cat se va inchega siropul si fructele se vor desface putin ( testul se va face cu farfuria rece, daca siropul va ramane ca un bob de mazare pe farfurie, atunci dulceata va fi gata).

Aproape de final, adaugam felii subtiri de lamaie sau cubulete ( cum dorim si dupa imaginatie).

Dulceata de smochine se va pune fierbinte in borcane sterile ( spalate, uscate si usor incalzite in cuptor de la aragaz preincalzit in prealabil ), apoi imediat la pat cald in paturi.

Se va servi in farfuriute mici, albe alaturi de un pahar cu apa si gheata la prietenele invitate pentru o sueta.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto