Dulceata de struguri este un pic mai dificil de facut decat restul dulceturilor pentru ca implica si procesul de indepartare a cojii si samburilor. Dar multa lume considera ca efortul merita facut odata ce au gustat-o.
Ingrediente pentru dulceata de struguri
1 kg struguri albi cu bobul mare(Afuz-Ali),
1 kg zahar (sau mai putin, depinde cat de dulci sunt strugurii),
1 baton de vanilie,
1/2 lamaie,
Cum se face dulceata de struguri
Strugurii se spala si se curata coaja si de samburi, daca exista.
Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege.
Se adauga in acest sirop boabele de struguri, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn.
Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma.
Dulceata se lasa sa se raceasca apoi se pune in borcane spalate si uscate.
Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata.
Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.
Video
Nu trebuie sa aruncati neaparat cojile de struguri, mai ales ca ele au multi nutrienti si dau o culoare frumoasa gemului. Este suficient daca le pasati bine cu un blender. Pentru o consistenta mai buna puteti adauga praf de gelatina, ca in video de mai jos,