Dulceata de visine

Cand spunem dulceata de visine, gandul ne zboara direct la clatite!

Dulceata de visine este usor de facut, aromata si cu ea am crescut la bunicile noaste in frumoasele vacante de vara.

Ingrediente dulceata de visine

1 kg visine coapte bine

1 kg zahar

3 pahare apa (200 ml )

1 lamaie( zeama )

Cum se face dulceata de visine

Visinele se vor curata de codite ( daca vor avea ), apoi puse intr-un vas si spalate.

Cu ajutorul unui aparat special de scos samburii ( sau cu varful unui ac de siguranta, in lipsa aparatului ), se vor scoate samburii si puse intr-o strecuratoare la scurs ( zeama care se lasa se poate folosi la sirop de visine, bineinteles daca si cantitatea de visine pentru dulceata este mare ).

Intr-o cratita emailata ( folosita numai pentru dulceturi an de an ), punem apa cu zaharul la fiert pana se va forma un sirop  ( nu prea gros ), dupa care vom pune visinile.

Siropul va fi legat, atunci cand lasuprafata apar bule mici si uniforme.

Dulceturile din fructe mici se vor fierbe la foc iute, asa ca aceasta dulceata din visine se va face la foc iute.

Luam cratita de pe foc, pentru 30 minute ( pentru a se patrunde siropul mai bine in fructa), apoi punem cratita inapoi pe foc la fiert, pana se leaga dulceata( atunci cand clocoteste mai greu, inabusit, dulceata este gata, sau cand picaturile racite pe o farfurie rece scoata din congelator, se scurg lent ).

O alta proba de stiut ca dulceata este gata, este atunci cand punem cateva picaturi din dulceata intr-un pahar cu apa rece si daca se intaresc (nu se vor imprastia ), dulceata este gata adica siropul este legat.

Cu 5 minute inainte de a lua dulceata de pe foc, sdaugam zeama de lamaie, astfel dulceata va capata o culoare vie ( culoarea fructului de visina ).

Dulceata de visine se va pune fierbinte in borcanele incalzite in prealabil in cuptor, apoi puse la pat cald infasurate intr-o patura groasa si lasate pana cand borcanele se vor raci.

 

POFTA BUNA !!!!

Sursa foto