Eclere delicioase

eclere cu vanilie, ciocolata, glazura alba, cocos

Mod de preparare aluat pentru ecleruri

Intr-o olita smaltuita sau de inox, punem sa fiarba untul si sarea. Cand a dat in primul clocot, dam la o parte si adaugam toata faina, amestecand energic. Vom pune apoi olita la bain marie, se amesteca de cateva ori, pana se deslipeste dupa fundul vasului. Se ia dupa foc si se pune apa care trebuie sa fie rece, pentru a se raci aluatul. Apoi adaugam cate un ou si amestecam dupa fiecare pana se incorporeaza bine.

Vom lua o punga pe care o vom rupe la varf si intr-o tava neunsa vom pune sub forma de limba aluatul. Aceasta tava o vom baga in cuptorul incins la maxim. Dupa 10 minute, de cand s-a introdus in cuptor, vom reduce focul la 160 de grade (foc mijlociu).

Primele 20 de minute, nu deschidem cuptorul pentru ca aluatul sa poata creste. Aluatul se coace cca 30 de minute, astfel incat sa avem un aluat rumen si cu gol inauntru.

Pentru a pastra fragezimea acestui aluat, se va pune dupa ce s-a racit acest aluat imediat in punga de plastic pe care o bagam la frigider, daca dorim sa pastram formele pentru mai multe zile.

Preparare crema

Punem intr-o cratita smaltuita (de 2.5 l) gelatina cu laptele rece la inmuiat, cca 1 ora.

Daca am luat frisca lichida, o mixam bine pana se intareste si o bagam in frigider la zero grade.

Intr-un alt vas mixam albusurile spuma. Adaugam peste albusuri,  zaharul tos  si mixam in continuare, pana vom avea o spuma tare.

Optional pentru ornare

fulgi de cocos

ciocolata alba topita

un praf de ness (pentru a pune peste ciocolata alba)

ciocolata neagra.

Cratita mica de 2.5 l

In cratita cu gelatina adaugam galbenusurile, amestecam un pic cu un tel, apoi punem deasupra albusul batut spuma. Punem cratita pe un vas cu apa clocotita la bain-marie si incepem sa amestecam usor crema cu albusurile de sus in jos pana omogenizam totul, iar apoi insistam pe fundul vasului, pana se infierbinta bine. Vom avea o compozitie smantanoasa si spumoasa.

Vom lua apoi crema de galbenusuri, adaugam zaharul vanilat si o punem la racit pe un vas cu apa rece. Amestecam din cand, in cand si lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura degetului. Cand a ajuns la temperatura degetului, scoatem frisca din frigider si punem o lingura mare peste crema cu gelatina, o amestecam prin rasturnare pana se omogenizeaza.

Turnam apoi toata frisca si o incorporam in crema amestecand de sus in jos, pana incorporam toata frisca. Daca crema nu este inca foarte inchegata  o mai bagam cca 15 minute in frigider.

Montare eclere si ornare. Vom lua fiecare aluat si cu un cutit bine ascutit, il vom taia in doua. Vom umple aluatul cu crema de vanilie si le vom pune pe un platou. Pentru a avea un platou divers si o ” singura prajitura” cu mai multe arome, am procedat in felul urmator. Am luat o ciocolata alba si o ciocolata neagra, le-am pus in doua boluri diferite si le-am bagat la cuprorul cu microunde cat sa topeasca. Am glazurat eclerele diferit, unele cu ciocolata alba, altele cu ciocolata neagra. Daca doriti in ciocolata alba puteti sa adaugati sirop de fructe pentru a obtine diverse culori de glazura (sirop de zmeura, afine, etc). Apoi am pus deasupra glazurei fulgi de cocos la unele eclere sau am “prafuit”  eclere cu un pic de ness.Astfel, am modificat atat aspectul cat si aroma initiala.

Savurati!

sursa foto: Unsplash