Este o reteta pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, care se poate face si din: carne de pui; porc; peste, servita mai ales la mese speciale.
Ingrediente friptura de vita (escalop de vitel)
6 vrabioare de vitel
1 kg ciuperci Champignon
300 ml smantana de gatit
10 capere murate
1/2 lamaie ( zeama)
50 g unt +2 linguri ulei vegetal (ptr prajit carnea de vitel si calit ciupercile)
200 g parmezan ras
1 pahar de vin alb
3 linguri de faina alba (ptr pudrat carnea inainte de gatire)
1/2 legatura patrunjel verde (decor)
sare, piper
Cum se face friptura de vita ( escalop de vitel )
Vrabioarele de vitel, trebuiesc sa fie din carne frageda (pentru a se gati foarte repede), astfel, se va evita a fi batute cu ciocanul de snitele.
Intr-o tigaie de teflon cu untul si uleiul la incalzit, se vor pune vrabioarele de vitel (pe rand, daca nu va fi spatiu suficient) la prajit cca 3-4 minute pe fiecare parte, dupa ce in prealabil au fost asezonat cu sare, piper si pudrate cu faina alba.
Vrabioarele de vitel, se vor lasa la prajit, cat isi va schimba carnea culoarea (trebuie sa ramana suculenta, nu prajita tare), apoi scoase din untura pe un platou in asteptare, pana la folosire.
In untul ramas, dupa prajirea vrabioarelor de vitel, se vor pune ciupercile, curatate si indepartate coditele, taiate in feliiute potrivit de groase, presarate cu sare, gatindu-se inabusit (pana va scadea din zeama lasata), cca 15 minute (nu prea mult, deoarece dorim a-si pastra gustul dulceag), amestecand din cand in cand cu o spatula.
Peste ciuperci, se va adauga smantana de gatit batuta cu vinul alb sec, 1-2 linguri zeama de lamaie, lasand sa dea intr-un clocot, asezonat cu sare si piper (dupa gus ).
Intr-un vas Jena dreptunghiular, se vor aseza vrabioarele de vitel, peste care se va turna sosul de ciuperci, boabele de capere murate (pentru aroma), apoi se va pune parmezanul ras (din belsug).
Vasul se va da in cuptorul preincalzit la 200 grade, pentru 10 minute (cat se va gratina suprafata).
Escalopul de vitel, se poate servi cu o garnitura de orez, cu piure de catofi dar la fel de bine va fi savuros, servit ca atare cu sosul de ciuperci, cu paine prajita sau proaspata, presarat cu patrunjel proaspat tocat fin (pentru decor).
POFTA BUNA !!!