Este o mancare de vara, usoara, fara grad mare de dificultate de a fi gatita.
La fel de bine se poate consuma si iarna, deoarec e se gaseste in supermarket in stare proaspata, congelata sau la conserva.
Fasolea verde, pastai, este ieftina,delicioasa, este recomandata in curele de slabire deoarece contine GLA- o substanta care ajuta la subtierea taliei.
Ingrediente fasole verde cu smantana
1 kg fasole pastai ( verzi, galbene, fideluta, pastai late )
1 ceapa mare
3 linguri ulei vegetal + un cub unt ( ptr sotat ceapa si fasolea )
50 g unt ( ptr a pune deasupra fasolei pastai de la cuptor )
300 g smantana grasa
1 lg faina ( ptr a ingrosa mai bine sosul )
2-3 catei usturoi ( ptr aroma )
2 oua
120 g cascaval ( mai tare ca si consistenta )
1 lingura pesmet ( ptr tapetat vasul )
1/2 legatura marar ( ptr compozitie )
1/2 legatura patrunjel ( ptr decor )
sare, piper
Cum vom face fasole verde cu smantana
Pentru aceasta reteta am folosit fasole verde fideluta ( este mai gustoasa si dulce ).
Pastaile se curata de codite ( de data aceasta le vom folosi intregi nu taiate ), se spala, apoi le punem la fiert in apa clocotita cu un praf de sare si o lingura de ulei pentru 30 minute.
Dupa fierbere, se vor scoate intr-o strecuratoare la scurs in asteptare.
Ceapa se va curata, spala si taia marunt, apoi o punem la sotat intr-o tigaie de teflon cu pereti inalti la foc iute, amestecand energic pentru a nu se arde ( ptr 3 minute ).
Adaugam apoi si pastaile ( dar lasam focul mai moale) pentru a se sota cca 2 minute.
Intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu 1 lingura de pesmet, transferam fasolea fideluta.
Separat intr-un bol batem ouale cu smantana, faina, pana se obtine un amestec omogen, apoi adaugam si mararul tocat fin.
Inainte da a turna compozitia de smantana peste fasolea pastai, adaugam din loc in loc cate un cub de unt si feliute subtiri de usturoi ( pentru aroma si o savoare mai cremoasa ).
Apoi se adauga si smantana deasupra, nivelind pe toata suprafata cu o spatula.
Introducem vasul termorezistent in cuptorul preincalzit la foc mijlociu -170 grade pentru 20-25 minute ( cat sa faca o crusta aurie ).
Aproape de final vom pune si cascavalul ras pe razatoarea mare ( si mai lasam in cuptor cca 2-3 minute pana se topeste cascavalul ).
Aceasta mancare de fasole verde pastai se va servi fierbinte decorata cu patrunjel proaspat tocat.
POFTA BUNA !!!