De orgine mediteraneana, fasolea verde cu sos de rosii este o mancare de primavara-vara, vesela si aromata, datorita usturoiul adaugat la final care schimba gustul fad al fasolei intr-o delicatete. Se poate servi ca si garnitura pentru o friptura, sau se poate consuma ca fel principal impreuna cu o bucata de branza sau cu oua ochiuri.
Ingrediente fasole verde cu sos de rosii
1 kg fasole verde pastai late
2-3 linguri ulei masline
3-4 rosii
1 capatina usturoi
1/2 legatura patrunjel verde ( pentru decor )
sare, piper
Cum se face fasole verde lata cu sos de rosii
Fasolea verde proaspata, va fi curatata la ambele capete de cotoare, spalata si pusa la fiert in apa clocotita, cu un praf de sare (cca 20 minute).
Usturoiul care va da savoarea pastailor de fasole, se va curata, pisa cu un praf de sare, piper si frecat cu uleiul de masline intr-un bol, pana devine ca o maioneza.
Rosiile, se vor da pe razatoarea cu ochiuri mici, apoi adaugate peste usturoiul pisat, amestecandu-se bine cu un tel, pana se va obtine un sos bine omogenizat.
Fasole verde lata, fiarta si scursa de zeama, se va transfera intr-un bol peste care se va pune sosul de rosii cu usturoi, garnisita cu patrunjel verde proaspat fin tocat.
Aceasta mancare, se poate servi ca atare, cu 1-2 linguri de smantana pe deasupra, sau pe langa niste oua ochiuri, un gratar de carne de orice fel etc..
Trucuri si idei
Gatita in cantitati mai mari, fasolea verde sau galbena pastai, se poate pastra la rece in frigider cateva zile (2-3 zile), apoi reincalzita, sau gatita cu alte legume ca o mancarica de post sau cu carne.
POFTA BUNA !!