Ficat de vita, trucuri pentru a iesi perfect

Ficatul de pui, vita, este prima recomandare a nutritionistilor in prevenirea anemiilor, fiind un ingredient satios, bogat in proteine, fier, vitamine:A; B;C;D;

Are un pret scazut, se gateste rapid, dar trebuie tinut cont de niste reguli atunci cand cumparam ficat ( in special ficat de porc sau vita ) si anume:

  • Sa fie proaspat si sa nu aiba aspect zdrentuit ( poate avea gust amar )
  • Suprafata sa fie neteda ( asemanatoare cu a untului )
  • Spalat bine si indepartate portiunile nedorite ( membrana, artere, etc.. )
  • Tinut in lapte inainte de gatire cca 30 minute (va deveni mai fraget si suculent )
  • Ficatul nu se va gati in prea mult ulei ( pentru ca va deveni gras )

Vom gatim un ficat de vita, care va impresiona mult familia ( care evita mereu ficatul ), cat de gustos va fi.

Ingrediente  pentru ficat  de vita

500 g ficat ( porc, vita, pui )

5oo ml lapte ( ajuta la fragezirea ficatului si  a deveni mai dulce )

100 g smantana ( ptr decor ) optional

4 catei usturoi ( ptr gust si aroma )

100 ml ulei ( ptr sotat )

4 catei de usturoi ( pisati.. ptr gust si aroma )

sare, piper

cateva frunze de patrunjel ( ptr decor )

Cum vom gati ficatul de vita

Taiem ficatul de vita in bucati de cca 2 cm ( nu prea subtire, ptr a nu se usca in momentul gatirii ).

Apoi punem bucatile de ficat, intr-un vas cu lapte cca 30 minute ( sa fie acoperite in intregime ), lasate la scurs dupa, pana in momentul gatirii.

Punem uleiul la incins, bucatile de ficat de vita scurse, ( lasandu-le la sotat nu prajite ) pe fiecare parte cel putin  3 minute.

Picuram apa din cand in cand ( pentru a obtine un ficat dietetic nu cu grasime ), apoi adaugam usturoiul pisat ( pentru a se forma  un sos ).

Lasam pe foc la gatit 30 minute ( atat timp, cat din ficat sa nu mai iasa acel suc rosiatic cand va fi taiat ).

La final vom asezona cu sare si piper dupa gust ( nu se va sara ficatul inante de gatire, deoarece se va intari ).

Ficatul de vita cu sosul format, se va servi pe farfuri intinse albe sau colorate, alaturi de: un piure de cartofi, legume sau o garnitura de orez.

Pentru aspect, vom presara putin patrunjel verde tocat fin.

Persoanele care nu au afectiuni de sanatate, pot folosi peste ficat, 1-2 linguri de smantana.

 

TRUCURI SI IDEI

Pentru o asimilare mai buna a fierului, atunci cand consumam ficatei de pui, este bine sa ii stopim cu zeama de lamaie.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto