Pentru a nu sta cu orele in bucatarie, mai ales cand avem prieteni in vizita, alegem repede o reteta cat mai putin sofisticata.
De aceea de multe ori preferam ca ingredient principal pestele fara oase ( fie file de merluciu, cod, somon etc.. )
Vom pregati un file de merluciu la cuptor cu un piure de cartofi, pe care si copiii, nu numai adultii, il savureaza cu placere.
Ingrediente file de merluciu gratinat
1 kg de cartofi albi ( sunt buni si gustosi ptr piure )
6 file de merluciu proaspat
100 g cascaval ( de consistenta mai tare )
100 g smantana ptr gatit ( cu un continut de grasimi scazut )
50 ml ulei vegetal + 1 cub de unt ( ptr prajit file de merluciu )
1 cub unt sau margarina ( ptr uns vasul inainte de a fi bagat la cuptor )
1 ceasca lapte ( ptr piureul de cartofi )
sare, piper
Cum se face file de merluciu gratinat
Vom pregati mai intai cartofii pentru piure si anume : ii curatam de coaja, spalm, taiem cubulete mici si punem la fiert intr-o oala cu apa si sare.
Dupa ce au fiert, ii scurgem de apa, ii bagam la blender sau pasam cu un mixer impreuna cu laptele si cubul de unt.
Daca piureul de cartofi va necesita sare, mai adaugam dupa gustul fiecaruia.
Fileurile de merluciu le vom praji usor atat cat se vor rumeni pe o parte pe alta intr-o tigaie de teflon in care am incalzit uleiul impreuna cu untul.
Intr-un vas de ceramica oval pentru cuptor, uns bine cu unt, se intinde un pat de piure de cartofi, apoi se adauga fileurile de merluciu prajit si condimentat cu sare si piper, smantana pe care am nivelat-o cu o spatula pe toata suprafata pestelui, apoi restul de piure de cartofi.
Deasupra se rade cascavalul pe razatoarea mare si dam vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru cca 10-15 minute pana ce se va topi cascavalul si se va gratina frumos ( cu o culoare aramie ).
Acest preparat de file de merluciu gratinat se poate servi cald, dar tot atat de bine si rece.
POFTA BUNA !!