Friptura de miel la cuptor servita cu sos de portocale

Friptura de miel cu legume

Traditia crestina la neamul romanesc este  ca,  de pe masa de PASTE sa nu lipseasca,  pe langa oua rosii, cozonac si  pasca, delicioasa friptura din carne de miel gatita la cuptor. Dar, pentru ca friptura de miel sa fie de sarbatoare, vim pregati o friptura mai speciala.

 

Ingrediente friptura de miel la cuptor cu sos de portocale

1-2 kg carne miel ( pulpa miel; antricoate miel, carne macra etc..)

200 ml vin rosu+ 200 ml supa carne/apa

4-5 catei usturoi ( pentru impanat carnea la cuptor )

100 g slanina afumata/kaizer ( pentru impanat carnea la cuptor)

1-2 fire de rozmarin ( pentru impanat carnea la cuptor )

ulei vegetal

sare, piper macinat

Cratita mica de 2.5 l

Pentru sos servire friptura miel

500 ml suc  portocale ( 4-5 portocale mari)

50 g unt

5-6 capere murate ( pentru gust )

2-3 linguri zeama lamaie

1 lingura faina

un praf de sare si piper macinat ( dupa gust )

Cum se face sosul cu suc de portocale

Intr-o tigaie antiaderenta se va pune untul la topit, apoi adaugata faina alba, amestecandu-se energic, aceasta fiind dezlegata  cu sucul de portocale, amestecandu-se cu un tel si lasat sa dea intr-un clocot-doua, asezonandu-se in timpul fierberii cu sare, piper macinat, iar pentru gust adaugate  caperele murate si putina zeama de lamaie.

Atentie: sosul se va face cu cca 10-15 minute inainte de a fi gata friptura de miel la cuptor.

Sosul obtinut din suc de portocale,  se va servi la masa intr-o sosiera speciala pentru sosuri ( pentru a da un aspect deosebit mai alesla zile festive si de sarbatoare ).

Pentru garnitura la friptura de miel

1 capatina mica de broccoli/5-6 fire de sparanghel tanar

1-2 cartofi dulci

50 g unt + 1 lingura de ulei vegetal ( pentru sotat legumele dupa fierbere )

sare, piper macinat

Tigaie dimensiune mare 24 cm

Cum se pregatesc legumele pentru garnitura friptura de miel

Capatina de broccoli se va desface in buchetele, spalate bine sub jet de apa rece si puse la fiert in apa clocotita cu un praf de sare pentru cca 5-10 minute ( dorim broccoli al-dente ), apoi scoase la scurs intr-o strecuratoare.

In apa ramasa,  se vor pune la fiert  cartofii dulci, curatati de coaja si taiati in cubulete potrivite, pentru cca 15-20 minute, dupa   care se vor scoate  la scurs in strecuratoare.

Intr-o tigaie de teflon in care s-a pus la topit untul, se vor sota legumele fierte ( buchetelele de broccoli si cubuletele de cartofi dulci ) cateva minute ( 4-5 minute ), asezonandu-se cu un praf de sare si piper macinat.

Atentie : Legumele se vor pregati cu cca 20-30 minute inainte de a fi  servite la masa impreuna cu friptura de miel.