Friptura de miel este piesa importanta pe masa traditionala de Paste.
Reteta de friptura de miel este atat de variata, incat fiecare gospodina o face dupa cum a invatat ani la rand , folosind ingrediente simple, dar care dau un gust placut fripturii de miel.
Vom face cu mare indrazneala o friptura de miel cu umplutura de organe miel, dupa reteta traditionala si respectata an de an de mame, mostenita de la bunici care mereu a fost o “victorie”… se consuma cat ai clipi !
Ingrediente friptura de miel umplut la cuptor
1 miel intreg ( 7-8 kg )
organe miel ( rinichi, inima, splina, ficat )
7 oua
300 ml lapte ( pentru inmuiat franzela )
1/2 franzela alba( pentru umplutura )
7-8 catei de usturoi
100 ml ulei
2 cani supa de oase ( sau legume, apa )
2 pahare vin alb
100 g unt ( pentru uns suprafata mielului )
boia ardei dulce( pentru condimentat suprafata mielului )
sare, piper ( pentru condimentat mielul )
1 legatura marar( pentru umplutura miel )
1 legatura patrunjel ( pentru umplutura miel )
1 legatura usturoi verde ( 4 fire ) ( pentru umplutura miel )
Cum se face friptura de miel umplut la cuptor
Mielul intreg se va curata de pielita groasa , spala, indeparta intestinele, plamanii, prapurul si condimenta apoi cu sare si piper atat pe interior cat si exterior.
Organele de miel se pun la fiert ( inima, rinichii,splina si ficatul-taiate bucati ) intr-o oala cu apa si sare.
In timpul fierberii se va aduna spuma care se va forma pe marginea oalei, cu o spumiera.
Dupa ce au fiert, organele de miel se vor scoate la scurs si racit, apoi se vor da prin masina de tocat impreuna cu verdeata ( mararul, patrunjelul si usturoiul verde ).
Compozitia tocata o vom pune intr-un bol, condimenta cu sare, piper ( dupa gust ), apoi adaugam franzela inmuiata in lapte si stoarsa foarte bine, urmand ouale intregi, amestecand cu o spatula pana se vor incorpora bine ingredientele si aromele.
Cu umplutura obtinuta vom umple burta mielului ( atat cat va permite ), apoi se va coase cu o ata mai groasa care se va indeparta dupa coacere.
Intr-un bol mic punem untul topit (la temperatura camerei ) impreuna cu boia de ardei rosu, amestecand cu o spatula, pana se vor combina bine, apoi cu ajutorul mainilor vom unge bine mielul la exterior pe toata suprafata.
Pulpele de miel le vom impana cu felii de usturoi ( crestand pulpele cu un cutit, atat cat va permite sa bagam feliutele de usturoi in interior ).
Pregatim o tava mare patrata( 40/40 cm ) si cu peretii mai inalti, in care punem mielul umplut, iar peste acesta uleiul, vinul alb si supa de oase ( sau legume ) cu care se va stropi mielul din cand in cand pe parcursul coacerii care va dura cel putin 3-4 ore la foc moderat (170 grade ).
Atentie: daca tava nu este pe masura mielului, atunci putem sa decupam pulpele si le punem alaturi in tava, pe margini alaturi de miel.
Friptura de miel umplut se va servi rece sau la temperatura camerei cu salata de: sfecla rosie cu hrean, verde sau de spanac etc…
POFTA BUNA !!