Friptura de porc la cuptor, invelita in bacon

O friptura de porc foarte rapida, simpla si cu siguranta de succes la orice masa, fie ea de sarbatoare sau pentru familie.

Carnea de porc se poate inlocui cu orice carne preferam, dar la aceasta vom folosi muschiuleti de porc, deoarece pregatim o masa pentru REVELION, care trebuie sarbatorit cu un festin culinar pe masura.

Si ca sa “impuscam doi iepuri deodata “vom putea pregati si garnitura in aceeasi tava.

Ingrediente pentru friptura de porc la cuptor

1,5 kg carne porc ( la aceasta reteta vom folosi muschiuleti de porc, dar se pot folosi si pulpa de porc sau ceafa)

10 felii de bacon (se vor aseaza deasupra fripturii in cuptor )

5-8 catei de usturoi ( pentru impanat muschiuletii )

3-4 linguri de ulei

300 ml suc de rosii

sare, piper

foi dafin ( optional )

1 crenguta de rosmarin proaspat

Pentru garnitura din tava ( care va fi optionala )

4-5 cartofi potriviti

200 g ciuperci proaspete

200 g masline naturale

Cum facem friptura de porc la cuptor

Mai intai pregatim de cu seara carnea de porc (muschiuletii ) pentru a fi pusa la tava a doua zi.

Muschiuletii de porc vor fi crestati putin ( nu taiati pana pe partea cealalta ), apoi ii condimentam cu sare si piper si impanam cu feliute de usturoi.

Apoi pana a doua zi sau pana aproape de a-i gati cu 3-4 ore, ii vom lasa intr-un castron unde vom pune si un pahar cu vin rosu.

Intr-un vas Jena sau in tava de la aragaz vom pune uleiul peste care adaugam muschiuletii, impreuna cu baitul in care au fost lasati de cu seara.

Acoperim vasul cu o folie de staniol si dam la cuptorul preincalzit  la 200 de grade pentru inceput 30 minute.

Dupa acest timp limita dam folia de staniol deoparte si asezam cartofii taiati in felii mari pe langa muschiuletii, ciupercile taiate in jumatati, maslinele si bacon asezat deasupra carnii.

Condimentam iarasi cu sare, piper, adaugam si frunza de dafin si acoperim iarasi vasul cu folia de staniol pentru a se intrepatrunde  cartofii si ciupercile pentru inca 30 minute.

Aproape de sfarsitul vom elimina folia de staniol, adaugand si sucul de rosii lasand friptura si bacon sa se rumeneasca frumos deasupra ( in acest timp mai stropim carnea cu sosul din tava ).

Aceasta friptura de porc se poate servi cu: muraturi ( gogonele murate ), varza murata ( fiind sezonul sarbatorilor de iarna ), gogosari in otet etc., si bineinteles alaturi de un vin rosu de calitate.

Trucuri si idei

Pentru masa festiva de REVELION aceasta friptura de porc ( muschiuleti de porc ) se poate servi pe un platou mare care a fost “imbracat” cu salata verde proaspata.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto