Galuste cu prune

Acum cand tarabele sunt pline cu prune, nu ne ramane decat sa facem celebrul si traditionalul desert cu prune.. si anume galuste cu prune, folosind un aluat foarte simplu, cu ingrediente usor de procurat.

Ingrediente galuste cu prune

( ptr 5 persoane)

500-600 g prune mici ( sau decat va fi nevoie )

1 kg cartofi

250 g faina ( se mai poate adauga daca va fi nevoie )

2 oua

150 g zahar( ptr interiorul prunelor)

120 g unt

200 g pesmet

vanilie

scortisoara

coaja rasa de la o lamaie

200 g zahar pudra

un praf de sare

Cum se fac galustele cu prune

Cartofii se spala bine, apoi se pun la fiert intregi in apa cu sare.

Dupa ce au fiert se vor lasa la racit apoi se vor curata de coaja, se trec prin masina de tocat, apoi se transfera intr-un bol incapator unde  se adauga:, faina, ouale, sarea, coaja de lamaie, vanilia, framantandu-se bine cu mana o coca ( daca este prea moale se mai adauga faina ).

Pe un blat de lucru tapetata cu faina, se intinde o foaie groasa ( cu un sucitor ) sau se va face un rulou, din care se taie bucati de 1 cm grosime, apoi se aplatizeaza cu mana, imbracandu-se fiecare cu cate o pruna.

Prunele se spala, li se scot samburii si in locul acestora se pune cate putin zahar tos.

Acestea se rotunjesc intre palme, apoi se pun cu o paleta pe rand, intr-o cratita cu apa clocotita, la foc mic ca sa nu se terciuiasca, pana se intaresc.

Se scot cu grija intr-o strecuratoare la scurs si uscat de apa.

Separat intr-o tigaie de teflon se pune untul la infierbantat, apoi se trec galustele cu prune pe rand, urmand sa fie tavalite in pesmetul amestecat cu zahar si scortisoara.

Galustele cu prune,,  se vor aseza  intr-o tava de aragaz unsa bine cu unt, introducandu-se in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 10 minute.

Gand se scot din cuptor se vor aseza pe un platou si pudrate cu zahar pudra apoi servite calde.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto