Gemul de mere este dulce acrisor si parfumat, cu o consistenta foarte fina.
Ingrediente pentru gem de mere
1 kg mere bine coapte si sanatoase
400 g zahar
1 lamaie (zeama)
2-3 pliculete zahar vanilat,
1 lingurita scortisoara,
Cum se face gemul de mere
Merele se curata de coaja, se scoate casuta cu samburi cu ajutorul unui dispozitiv de curatat fructe ( sau cu ajutorul unei lingurite, se va scobi mijlocul), apoi se vor taia in cubulete de diverite marimi (cum ne vine la indemana).
Se pun intr-un cratita speciala cu fund dublu, folosita numai pentru dulceturi si gemuri, se adauga zaharul si zeama de lamaie ( pentru culoare vie ), se lasa 30 minute pana isi lasa zeama, astfel incat nu mai trebuie sa adaugam apa cand il punem la fiert.
Se pune cratita pe aragaz la foc iute ( deoarece isi lasa din zeama merele, iar timpul de fierbere va fi scurtat), se adauga zaharul vanilat si scortisoara.
Se amesteca continuu cu o lingura de lemn ( pentru a nu se prinde de fundul cratitei), iar cand incepe sa se lege siropul si gemul devine sticlos (cca 1 ora ), se va inchide focul.
Cand este gata (gemul este destul de tare, sta in lingura) se pune in borcane curate si se inchide ermetic, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Trucuri si idei
Daca nu va place aroma de scortisoara puteti folosi zeama si coaja de la o lamaie. Asta ii va pastra si culoarea frumoasa, fara sa se inegreasca.
Daca nu vreti sa amestecati des in el, il puteti pune la cuptor in ultima parte a perioadei de fierbere.
Se face adesea si intr-o combinatie de pere cu mere.
Video
Cum obtii un gem de mere foarte fin? Se incepe prin a coace merele la cuptor dupa ce au fost taiate. Dupa 30 de minute se transforma intr-un piure si se fierb amestecand constant pana cand se ingroasa, ca in video de mai jos