Daca tot timpul se vorbeste despre cum sa mancam sanatos, profitam de vara cu legumele proaspete si naturale oferite, inventand fel de fel de retete sau studiind carnetelul bunicii pentru a gati cat mai multe legume combinate.
Vom face in acest caz un ghiveci de legume mai mult dietetic pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare, reumatism, boli gastrice ( deorece legume sunt inabusite, si daca se va renunta la condimentele aromatice si sare, aceasta fiind inlocuita cu o lingurita de tarhon uscat ).
Ingrediente ghiveci de legume ( ptr 6 portii )
300 g ciuperci proaspete
1/2 telina mica
1 ceapa rosie
2 cartofi
1 dovlecel
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
2 rosii coapte
200 g fasole pastai
1 mar verde ( este dulce si crocant )
sare, piper ( sarea si piperul se poate inlocui cu 1 lingurita de tarhon uscat care va face mancarea sarata )
condimente aromatice naturale( cimbru, maghiran, rozmarin ) optional
ulei masline ( uns o vasul ptr cuptor )
50 ml ulei masline +un cub unt ( sotat si inabusit legume )
Cum se face ghiveci cu legume dietetic
Dupa cum se stie de fiecare data, legumele se spala, curata pe rand, apoi folosite in ordinea gatirii si a timpului de preparare.
In vase separate punem la fiert fasolea pastai si ciupercile in apa cu sare ( fasolea intrega daca pastaile sunt mici, sau rupte in doua), apoi scoase la scurs.
Legumele curatate (telina-rondele; ceapa-solzisori;cartofii-sferturi;dovlecelul-cubulete;ardeii- fasii subtiri), le punem la sotat intr-o tigaie de teflon unde am pus la incalzit untul cu uleiul (legumele sunt mai gustoase daca nu le inabusim de tot, ci le lasam putin crocante ), mai intai telina, apoi pe rand ceapa, cartoful, dovlecelul, ardeiul iar dupa 10 minute asezonam cu condimente aromatice si sare dupa gust.
Intr-un vas Jena rotund cu diametrul de 24 cm, uns cu ulei, asezam in strat ciupercile, fasolea pastai, iar peste acestea legumele inabusite.
Rosiile pe care le-am oparit, le curatam de pielita, le taiem felii si le asezam peste legume.
Presaram cu patrunjel proaspat tocat si asezam din loc in loc felioare subtiri de mar, apoi dam vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 20-25 minute pana se formeaza o crusta de copt.
Aceast ghiveci de legume se poate consuma cald, dar la fel de bine si rece la un pachetel pentru serviciu.
Pentru persoanele care nu sunt la regim sau dieta acest ghiveci se poate consuma cu cate o lingura de smantana deasupra.
Trucuri si idei
La acest ghiveci de legume se poate pune deasupra aproape de final cand se scoate din cuptor, felii subtiri sau bucati rupte de mozzarela ( sau parmezan ras ) si va avea un gust nemaipomenit de delicios ( acest lucru se poate face pentru persoanele sanatoase fara regim alimentar )
POFTA BUNA !!!