Cum se face gutui cu piept de curcan
Gutuile curatate de puf cu un prosop absorbant, spalate, taiate in jumatati si apoi in sferturi, indepartat miezul dur si casuta cu seminte si taiate in felii groase de cca 2 cm se vor pune intr-un castron cu apa si zeama de lamaie ( pentru a-si pastra culoarea si a nu oxida ) pana la momentul folosirii.
Faina alba combinata cu sarea si piperul intr-o punga de plastic, se va folosi drept amestec a bucatilor de piept de curcan pregatite in prealabil, agitandu-se bine pentru a se combina bine cu faina condimentata, apoi scuturate de surplusul de faina si adaugate la prajit intr-o tigaie de teflon cu pereti inalti, in care s-a incalzit uleiul vegetal.
Carnea de curcan se va lasa la prajit cca 5-8 minute, avand grija a fi amestecata spontan cu o spatula ( pentru a nu se arde, doar sa-si schimbe culoarea in albicios ) si stins cu un amestec de vin alb sec cu apa ( avand grija sa nu ne ardem cu aburii fierbinti in momentul cand lichidul se va adauga in cratita ).
Feliile de gutui se vor cali ( carameliza usor ) pentru un gust mai bun in alta tigaie de teflon cu un cub de unt, miere de albine topita si o ceasca de apa, cca 10 minute, cat isi vor schimba culoarea intr-un galbui-rosiatic si inmuia putin, urmand a fi transferate in tigaia cu bucatile de piept de curcan.
Tigaia se va acopri cu un capac si lasa la gatit la foc moderat, cca 15 minute, asezonandu-se optional cu un praf de sare si piper, daca nu se va dori o mancare 100% dulce-acrisoara.
Mancarea de gutui cu piept de pui se poate servi cu cous-cous sau orez fiert.
POFTA BUNA !!!
https://unsplash.com/@emilyshaysandy