Este un desert savuros, fin, servit in restaurante de lux.
Desi la prima vedere ar parea complicat de facut, acest desert din gutui merge pregatit si acasa in bucataria proprie, atunci cand asteptam musafiri de duminica sau de ocazii speciale ( aniversari de nume sau ani ).
Se folosesc ingrediente usor de procurat si acceptabile ca pret pentru un buget limitat din famile, iar desertul fiind asigurat si totodata apreciat de la prima lingurita.
Ingrediente gutuie caramelizata cu inghetata ( ptr 4 persoane )
3 gutui mari
4 cesti de cafea de zahar tos
200 ml apa
1 baton vanilie
inghetata de vanilie sau cate un cub de unt
100 g fistic macinat sau nuca macinata
1 lamaie ( zeama )
Cum se fac gutui caramelizate cu inghetata
Pentru inceput se va pregati un vas adanc cu apa rece ( 1,5 l ) in care se va adauga zeama de la o lamaie.
Alaturi, pe un blat de lucru, se vor curata gutuile de coaja ( 2 buc ) cu un dispozitiv de fructe sau cu un cutit bine ascutit ( coaja nu se va arunca, deoarece se va folosi la caramelizarea gutuilor ).
Gutuile curatate se vor taia in doua pe lungime, apoi va fi indepartata casuta cu seminte cu un cutit la inceput, urmand a fi scobite mai bine cu o lingurita ( pentru a se indeparta in totalitate acea parte lemnoasa din mijlocul gutuii ).
Pe masura ce sunt curatate, jumatatile de gutui se vor pune in castronul cu apa si lamaie ( pentru a nu se innegri ).
Intr-o cratita de inox cu fund dublu, se vor aseza jumatatile ( 4 jumatati ) cu scobitura in sus, iar gutuia ramasa intreaga ( cea de-a treia ) se va da pe razatoarea mare, urmand a se umple fiecare scobitura cu razatura de gutuie.
Coaja rezultata de la curatatul gutuilor, se va adauga in cratita printre jumatati.
Zaharul tos se va imprastia pe suprafata gutuilor, urmand a fi pus si batonul de vanilie impreuna cu apa.
Cratita se va pune la foc domol sa fiarba, acoperita cu un capac ( cca 25-30 minute ), pana cand gutuile se vor inmuia bine, zaharul se va topi si vom obtine un sirop fluid de culoare rosiatica.
Din cand in cand, se va ridica capacul pentru a se verifica stadiul in care se afla gutuile ( sa nu fie nici prea topite, dar nici prea tari ….doar sa patrunda cu usurinta varful unui cutit ).
Aproape de final ( cu cca 10 minute ), se va indeparta capacul, iar gutuile se vor lasa pe foc atat cat culoarea rosiatica sa fie mai intensa, cu un sirop legat ( ca la dulceata de gutui ).
Gutuile caramelizate se vor lasa in cratita la racit ( nu prea mult, doar cat sa fie caldute).
Cu ajutorul unei palete, gutuile caramelizate se vor scoate cu grija pe farfuriute intinse, impreuna cu siropul obtinut, decorate cu fistic macinat sau nuca macinata.
Pentru a fi si mai apetisant, acest desert din gutui caramelizate, se va servi cu 1-2 linguri de inghetata de vanilie, sau in lipsa acesteia, se va pune cate un cub de unt.
POFTA BUNA !!