Este desretul copilariei, se face usor si este delicios.
Orezul cu lapte poate fi un mic dejun pentru copii dar si pentru adulti, mai ales cand acesta este facut in casa.
Ingrediente orez cu lapte si sirop caramel
1 l lapte ( sau se poate intrece cantitatea, daca se va necesita acest lucru si dorim un orez cu lapte mai lichid )
150 g orez cu bob rotund
3 plicuri zahar vanilat
100 g zahar tos
sirop caramel ( sau fructe proaspete, gem sau dulceata )
un varf cutit sare ( se va pune la fiert laptele )
cateva frunze de menta proaspata
Pentru caramel de casa
100 g zahar tos
100 g smantana de gatit cu grasimi reduse ( inlocuieste laptele )
50 g unt
Cum se face caramelul de casa
Intr-o ibric se va pune zaharul la caramelizat ( atat cat se va topi zaharul si sa aiba o culoare galbuie, nu aramie, deoarece poate deveni amarui ), apoi se va stinge cu smantana si cu untul…. si gata caramelul !!
Cum se face orez cu lapte si sirop caramel
Punem laptele la incalzit intr-o craticioara cu fund dublu si cu o capacitate de 2 l, impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat, lasandu-l la fiert atat cat se va topi zaharul.
Orezul spalat sub jet de apa rece, il vom adauga peste lapte si lasa la fiert pentru cel putin 25-30 minute ( amestecand din cand in cand, pentru a nu se lipi de fundul cratitei, atat cat bobul se va umfla si se va incorpora bine in lapte ).
ATENTIE:Nu trebuie sa ne speriem daca orezul cu lapte ni se va parea prea lichid, deoarece acesta cand se raceste se va ingrosa ( asta numai in cazul cand nu dorim un lapte cu orez mai “zemos ” ).
Orezul cu lapte se va servi in boluri individuale, ornate cu 2-3 linguri de caramel, fructe proaspete ( zmerura, afine ) care ar merge foarte bine cu orezul cu lapte, acestea fiind dulce iar fructele acrisoare , cu gem sau dulceata de fructe.
Pentru un aspect si mai apetisant, putem decora boluile si cu cate o frunza de menta proaspata.
POFTA BUNA !!!!