Lichior de lamaie

Este o bautura traditional italiana (LIMOCELLO ), o bautura fina pentru o masa festiva, sau poate fi consumata ca o bautura racoritoare cu cateva cuburi de gheata nu numai de doamne, ci si de barbati.

Pentru a face acest lichior, lamaiile trebuiesc sa fie de dimensiuni medii-mari, cu coaja groasa, bogate in uleiuri esentiale.

Aceasta bautura se poate face si din portocale, respectandu-se acelasi mod de preparare.

Ingrediente lichior de lamaie

5-6 lamai cu coaja groasa

1 l vodca ( sa fie de calitate buna, de exp. VODCA STALINSKAYA.. fiind  mai cunoscuta )

200 g zahar

500 g apa plata

1/2 pastaie vanilie sau 3 pliculete zahar vanilat

cateva frunze de menta ( decor si gust )

cuburi de gheata  ( inghetata apa in pungi speciale pentru cuburi de gheata )

Cum se face lichiorul de lamaie

Lamaiile se vor spala, sterge bine cu un prosop absorbant, apoi se vor da pe razatoarea mica ( avand grija sa nu dam pe razatoare si partea alba a lamaiei, deoarece va da lichiorului o amareala ).

Razuiala de lamaie obtinuta, se va pune intr-un borcan de 750 -800 g, completandu-se cu vodca, lasandu-se la macerat cel putin 3-4 zile la loc racoros inchis ermetic.

Intr-o craticioara punem la fiert apa impreuna cu zaharul, apoi il lasam la racit, adaugand lichidul de la macerat, pe care l-am strecurat printr-o strecuratoare deasa ( pentru a ramane coaja rasa de lamaie ), turnand si restul de vodca.

Se va amesteca continutul cu o spatula, apoi lichiorul de lamaie se va pune in sticle speciale pentru lichior ( estetice, pentru a atrage ochiul, nu numai papilele gustative.

Acest lichior de lamaie se poate consuma inainte de masa ca la italieni ( pentru a ajuta la digestie ) sau in timpul meselor in diferite momente, foarte rece( chiar de la congelator ) sau cu cuburi de gheata si cu frunza de menta.

 

POFTA BUNA !!