Este o bautura traditional italiana (LIMOCELLO ), o bautura fina pentru o masa festiva, sau poate fi consumata ca o bautura racoritoare cu cateva cuburi de gheata nu numai de doamne, ci si de barbati.
Pentru a face acest lichior, lamaiile trebuiesc sa fie de dimensiuni medii-mari, cu coaja groasa, bogate in uleiuri esentiale.
Aceasta bautura se poate face si din portocale, respectandu-se acelasi mod de preparare.
Ingrediente lichior de lamaie
5-6 lamai cu coaja groasa
1 l vodca ( sa fie de calitate buna, de exp. VODCA STALINSKAYA.. fiind mai cunoscuta )
200 g zahar
500 g apa plata
1/2 pastaie vanilie sau 3 pliculete zahar vanilat
cateva frunze de menta ( decor si gust )
cuburi de gheata ( inghetata apa in pungi speciale pentru cuburi de gheata )
Cum se face lichiorul de lamaie
Lamaiile se vor spala, sterge bine cu un prosop absorbant, apoi se vor da pe razatoarea mica ( avand grija sa nu dam pe razatoare si partea alba a lamaiei, deoarece va da lichiorului o amareala ).
Razuiala de lamaie obtinuta, se va pune intr-un borcan de 750 -800 g, completandu-se cu vodca, lasandu-se la macerat cel putin 3-4 zile la loc racoros inchis ermetic.
Intr-o craticioara punem la fiert apa impreuna cu zaharul, apoi il lasam la racit, adaugand lichidul de la macerat, pe care l-am strecurat printr-o strecuratoare deasa ( pentru a ramane coaja rasa de lamaie ), turnand si restul de vodca.
Se va amesteca continutul cu o spatula, apoi lichiorul de lamaie se va pune in sticle speciale pentru lichior ( estetice, pentru a atrage ochiul, nu numai papilele gustative.
Acest lichior de lamaie se poate consuma inainte de masa ca la italieni ( pentru a ajuta la digestie ) sau in timpul meselor in diferite momente, foarte rece( chiar de la congelator ) sau cu cuburi de gheata si cu frunza de menta.
POFTA BUNA !!