Limba cu masline

Mancarea de limba cu masline, este ideala pentru vara, deoarece se poate consuma rece avand si denumirea de “mancarica rece”.

Este o mancare usoara, gustoasa, la indemana oricui, cu ingrediente usor de procurat.

Se poate folosi foarte bine ca aperitiv la o masa festiva.

Ingrediente limba cu masline

1 limba de vaca ( cca 1 kg )

4 cepe potrivite ( este tot secretul ptr aceasca mancare, dand dulceata si gust )

200 g masline negre fara samburi nesarate ( Kalamata )

4 linguri pasta de tomate

1 pahar vin alb ( optional )

1-2 linguri faina ( ptr ingrosat sos —optional )

50 ml ulei vegetal

1 frunza dafin

10 boabe piper

sare

Pentru supa in care va fierbe limba de vaca

2 morcovi

1 ceapa intreaga

3-4 felii telina

1 frunza dafin

5 boabe piper

Cum se face limba cu masline

Limba de vaca o vom spala si taia in bucati mari, apoi punem la fiert intr-o oala cu apa rece cca 1-2 ore ( fierbe mai greu deoarece este vanjoasa ), spumaindu-se din cand in cand pentru a iesi supa limpede.

Dupa cca 35-40 minute, adaugam legumele ( morcovul, ceapa intreaga, telina felii) curatate de coaja, spalate si taiate bucati mari, foaia de dafin , boabele de piper, sare in oala pentru a fierbe impreuna cu limba si a se forma acea supa gustoasa.

Daca dorim sa acceleram pregatirea acestei retete se poate folosi oala minune pentru a fierbe limba.

Dupa ce a fiert limba se scoate pe un blat de lucru la racit, apoi se va taia fasii subtiri.

Intr-o cratita punem ulei la incins, apoi ceapa taiata pestisori, amestecand continuu ( ptr a nu se arde ci atat cat va deveni translucida ).

Adaugam fasiile subtiri de limba si supa in care a fiert limba ( atat cat va fi acoperita in totalitate ), lasand sa mai dea in 2-3 clocote, apoi  pasta de tomate, foaia de dafin, vinul alb ( optional ), boabele de piper, maslinele si sare dupa gust.

Acoperim cratita cu un capac si mai lasam la fiert inca 20 minute ( verificand din cand in cand, iar daca sosul a scazut mai adaugam supa ).

Daca dorim un sos mai legat, desfacem o lingura de faina cu supa si adaugam in cratita peste sosul subtire.

Limba cu masline se poate servi calda, rece, ca atare sau cu o garnitura de legume, orez, piure de cartofi sau paste.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto