Mancarea de limba cu masline, este ideala pentru vara, deoarece se poate consuma rece avand si denumirea de “mancarica rece”.
Este o mancare usoara, gustoasa, la indemana oricui, cu ingrediente usor de procurat.
Se poate folosi foarte bine ca aperitiv la o masa festiva.
Ingrediente limba cu masline
1 limba de vaca ( cca 1 kg )
4 cepe potrivite ( este tot secretul ptr aceasca mancare, dand dulceata si gust )
200 g masline negre fara samburi nesarate ( Kalamata )
4 linguri pasta de tomate
1 pahar vin alb ( optional )
1-2 linguri faina ( ptr ingrosat sos —optional )
50 ml ulei vegetal
1 frunza dafin
10 boabe piper
sare
Pentru supa in care va fierbe limba de vaca
2 morcovi
1 ceapa intreaga
3-4 felii telina
1 frunza dafin
5 boabe piper
Cum se face limba cu masline
Limba de vaca o vom spala si taia in bucati mari, apoi punem la fiert intr-o oala cu apa rece cca 1-2 ore ( fierbe mai greu deoarece este vanjoasa ), spumaindu-se din cand in cand pentru a iesi supa limpede.
Dupa cca 35-40 minute, adaugam legumele ( morcovul, ceapa intreaga, telina felii) curatate de coaja, spalate si taiate bucati mari, foaia de dafin , boabele de piper, sare in oala pentru a fierbe impreuna cu limba si a se forma acea supa gustoasa.
Daca dorim sa acceleram pregatirea acestei retete se poate folosi oala minune pentru a fierbe limba.
Dupa ce a fiert limba se scoate pe un blat de lucru la racit, apoi se va taia fasii subtiri.
Intr-o cratita punem ulei la incins, apoi ceapa taiata pestisori, amestecand continuu ( ptr a nu se arde ci atat cat va deveni translucida ).
Adaugam fasiile subtiri de limba si supa in care a fiert limba ( atat cat va fi acoperita in totalitate ), lasand sa mai dea in 2-3 clocote, apoi pasta de tomate, foaia de dafin, vinul alb ( optional ), boabele de piper, maslinele si sare dupa gust.
Acoperim cratita cu un capac si mai lasam la fiert inca 20 minute ( verificand din cand in cand, iar daca sosul a scazut mai adaugam supa ).
Daca dorim un sos mai legat, desfacem o lingura de faina cu supa si adaugam in cratita peste sosul subtire.
Limba cu masline se poate servi calda, rece, ca atare sau cu o garnitura de legume, orez, piure de cartofi sau paste.
POFTA BUNA !!