Lintea este considerata un aliment foarte important in alimentatia noastra datorita proprietatilor nutritive pe care le are.
Lintea contine multe fibre, fier, fosfor, magneziu si un continut redus de grasimi.
Este o mancare pentru post alaturi de o salata verde si de un fruct dupa, sau pentru persoanele mai ” pofticioase ” poate fi consumata si cu niste cabanos afumat.
Se prepara foarte usor, daca se vor respecta anumiti pasi ( la fel ca si fasolea se va lasa la inmuiat ) si deasemenea folosite legume adecvate ( ptr a conferii mancarii de linte un gust placut )
Ingrediente linte scazuta
0,500 g linte rosie ( fierbe mai repede si este mai gustoasa )
1 ceapa mare
1 morcov mic
2-3 felii de telina
100 ml ulei vegetal ( ptr calit legumele )
2 catei de usturoi ( ptr o savoare si gust placut )
3 linguri pasta de tomate
patrujel verde ( decor si aspect apetisant )
sare, piper
1 frunza dafin ( optional )
Cum se face linte scazuta
Pentru a se gati lintea rosie mai repede, o vom pune la inmuiat cu cca 2-3 ore inainte ( dar in aceeasi zi, nu de cu seara ca fasolea ) intr-un vas cu apa.
Intre timp vom pregati legumele pe care le vom curata, spala si toca ( ceapa ), iar restul date pe razatoarea mare ( morcovul, telina) si puse la calit intr-o cratita cu ulei ( o vom folosi pana la sfarsit ), amestecand continuu pentru a nu se arde.
Lintea pe care am lasat-o la inmuiat, o scurgem de apa intr-o strecuratoare si o adaugam peste legumele calite ( inmuiate ) amestecand energic, apoi adaugam 1 l apa calduta si acoperim cu un capac ( pentru a fierbe inabusit ).
Lasam sa fiarba la foc mediu ( cca 30 minute pana va scadea din lichid ), adaugand spre sfarsit pasta de tomate si condimentam dupa gust cu sare si piper.
Amestecam usor din cand in cand ( pentru a nu se lipi de cratita, deoarece mancarea va fi mai scazuta ) si mai lasam pe foc cel putin 10 minute dupa care dam cratita deoparte si decoram cu patrunjel verde tocat fin.
Mancarea de linte se poate consuma simpla daca va fi de post, sau ca si garnitura alaturi de o friptura la gratar ( cuptor), insotita de o salata verde sau de legume.
POFTA BUNA !!