Mancare de cartofi cu scarita

Ce poate fi mai bun acum vara decat o mancarica de cartofi noi cu ceva afumatura si cu niste castraveteti murati de vara la saramura alaturi?!

Desi ni se pare o mancarica nesanatoasa la auzul ” afumatura”, acest lucru se poate remedia si se poate consuma chiar si de persoanele cu un regim alimentar, care macar o data au mancat acest fel de mancare, daca se va respecta reteta intocmai.

Va fi o mancare de cartofi de vara, usoara cu ingrediente naturale, incercand sa evitam cat mi posibil prajeala.

Ingrediente mancare de cartofi cu scarita afumata

1 kg cartofi noi

3 cepe potrivite

1 ardei gras

1 scarita afumata ( 1 kg )

50 ml ulei floarea soarelui

3-4 linguri pasta de tomate

1 lingurita de zahar ( optional, sau se va renunta daca se va consuma mancarea de persoanele cu diabet ) va taia din aciditatea pastei de tomate

1/2 legatura patrunjel verde

1 frunza de dafin ( optional, dupa gustul fiecruia )

sare, piper

Cum se face mancarea de cartofi cu scarita afumata

Pentru a iesi o mancare mai mult dietetica si sa poata fi consumata si de persoanele cu regim alimentar, scarita afumata pe care o dorim s-o folosim, o portionam si o tinem cca 30 minute intr-un vas cu apa clocotita ( pentru a iesi afumatura ) sau eventual, o dam intr-un clocot-doua, dupa care aruncam apa.

Intr-o cratita cu fund dublu ( pentru a nu se arde mancarea ), punem uleiul la incalzit numai ( nu la incins ), adaugam ceapa taiata solzisori ( arata mai bine in mancare ) impreuna cu ardeiul gras taiat fasii, amestecand continuu ( doar cat se vor inmuia legumele ), dupa care punem scarita afumata portionata, pentru a-si lua din aroma ingredientelor sotate, acoperind totul cu apa fierbinte, lasand la fiert cca 30 minute.

Cartofii noi pe care i-am curatat de coaja, taiati in cuburi potrivite ( nu prea mici, deoarece fiind noi, acestia se vor sfarama ), ii vom adauga in cratita, lasand sa mai fiarba inca 20 minute.

Aproape de final, adaugam pasta de tomate ( astfel se va forma un sos mai gros ), lingurita de zahar ( care va taia din acciditatea pastei de tomate ), foaia de dafin ( optional), sare si piper dupa gust.

Patrunjelul verde proaspat tocat il adaugam la mancare la sfarsit ca si gust si decor.

Mancarea de cartofi cu scarita afumata se va servi calda cu mamaliguta fierbinte si cu castraveti de vara murati in saramura.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto