Este o mancare de sezon, numai buna in post, chiar daca ni se pare o reteta mai putin cunoscuta. Cel mai bine este sa folositi masline fara samburi si nu uitati sa le desarati inainte, ca sa nu iasa mancarea mult prea sarata.
Ingrediente mancare de masline
300 g masline naturale fara samburi ( sau orice fel de masline: verzi;negre )
2 fire praz ( partea alba)
1 ceapa potrivita
2 cutii de rosii in suc
1-2 catei usturoi
200 ml apa
50 ml ulei de masline
1 foaie de dafin
1/2 legatura patrunjel ( sau coriandru )
1 lingurita oregano uscat
2-3 linguri zeama de lamaie
Cum se face mancarea de masline
Maslinele naturale se vor pune la desarat in apa fierbinte inainte de gatire cca 15 minute ( schimbandu-se apa cel putin odata ).
Ceapa curatata si tocata marunt se va pune la calit intr-o tigaie de teflon impreuna cu prazul taiat in bucati de 1-2 cm ( va conferi o dulceata aparte data mancari de masline ) cca 5-8 minute.
Rosiile maruntite impreuna cu sucul, se vor adauga peste ceapa calita, urmand maslinele desarate, scurse impreuna cu apa calda.
Cratita se va acoperi cu un capac si lasa sa fiarba la foc domol ( pana se vor inmuia bine legumele ) cca 15 minute.
Aproape de sfarsit, cand lichidul din cratita mai scade, se va pune frunza de dafin pentru aroma, oregano uscat, zeama de lamaie si verdeata tocata fin.
Mancarea de masline impreuna cu sosul format se poate servi ca un aperitiv sau o gustare la mic dejun pe paine prajita, alaturi de un fresh de portocale sau un ceai de plante.
POFTA BUNA !!